Реклама / Ads
2| 8730 |30.01.2019 АКТУАЛНО

Не вярвайте на Иван Гешев, че прокуратурата не отговаря за арестите, Конституцията казва обратното

.
Не вярвайте на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма никакво отношение към условията на местата за лишаване от свобода. Конституцията и законите на страната казват точно обратното, установи проверка на Фрог нюз. Нещо повече-във ВКП има цял сектор, който отговаря за случващото се в арестите и затворите. Завесата за нечовешките уславия в тях повдигнаха наскоро бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 

Разказите им за случващото в зандана може да се сравни със средновековна инквизиция-липса на въздух, светлина, медицинска помощ, течащи одходни води от тавана, падащи парчета мазилка, мизерия. Думите на Иванчева и Петрова бяха потвърдени от екип на омбудсмана Мая Манолова, който посети килиите на двете жени и на други задържани, след което показа снимки като доказателство, че в арестите, където лежат хора без доказани присъди, е самият ад. „В крайна сметка това не е Шератон“, каза цинично Гешев на 9 декември по НТВ, чиито стремления за поста главен прокурор могат да бъдат разгадани във всичките му действия.

 

Странно е, че юрист от толкова висока позиция в държавното обвинение, се опитва да ни будалка здраво за това, че прокуратурата не отговаря за арестите и затворите. „За това може да има различни обяснения-или самият Гешев не е в час с материята, или ни прави на будали“, коментираха пред медията ни юристи.


Ето какво се казва в чл. 127 в Конституцията: „Прокуратурата следи за спазване на законността, като упражнява надзор при изпълнение на наказанията и други принудителни мерки“. Отваряме Закона за съдебната власт, където в чл. 146, ал. 1 разбираме, че прокуратурата, изпълнявайки надзор за законност, може без предупреждение да посещава местата за задържане, да проверява документацията на арестите и затворите, да разговаря със задържаните, както и да разглежда и да се произнася относно сигнали и жалби на хората, които изтърпяват някакъв вид наказание. В точка 4 от същия член 146 на Закона за съдебната власт изрично се казва, че прокуратурата може да дава нареждания на администрацията на местата за лишаване от свобода. Нещо повече-държавното обвинение дава писмени разпореждания за отстраняване на констатирани нарушения и спира изпълнението на незаконосъобразни писмени заповеди.

 

За да се прави всичко това във ВКП от години действа специализиран сектор. Отделно във всяка окръжна прокуратурата е определен поне по един прокурор, който отговаря за случващото се в арестите и затворите. Според правилата, въпросните обвинители са задължени периодично да посещават тези места и да следят за нарушения за закона. Опитите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се свържат и да разговарят с прокурор, докато са били в ареста, обаче удрят на камък. Любопитното е, че администрацията на ареста старателно е крила от тях името на обвинителя, който уж би трябвало  да следи за техните проблеми.


След като гръмна скандала за безобразните условия в арестите, на 4 декември м. г. правосъдният министър Цецка Цачева насрочи среща с главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на МВР Младен Маринов. Тя бе старателно анонсирана от ведомството на Цачева. В деня, когато трябваше да се проведе, стана ясно, че Цацаров и Маринов имат неотложни ангажименти, заради което сгледата се провали. До този момент не са направени и грам усилия от страна на правосъдното ведомство да се разрешат проблемите в местата за лишаване от свобода. До ден днешен и среща няма. В същото време страната ни е осъден да плаща милиони заради нечовешките условия, в които се държат арестанти и затворници.

 

Иван Гешев


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7615 |08.01.2019 „Движение Да България“: Иван Тотев злепоставя цяла България . 3| 9314 |07.01.2019 Енергийният експерт Иван Хиновски за Фрог: Празнувам троен Ивановден, очаквам решение за АЕЦ ”Белене” . 13| 17107 |03.01.2019 Готвен атентат при закриване на европредседателството, МВР си трае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads