Реклама / Ads
34| 8106 |15.11.2013 АКТУАЛНО

Вигенин си идва от Индия; там не го питали за протестите

.
Кристиян Вигенин
Трябва да има някаква мярка и в начина на изразяване на протест, България е такава, каквато е, нашите партньори го знаят, но организирането на групички в съпровод на премиера, нарушава мярката. Но ние пък сме много иновативни.
 

Това заяви по НТВ министърът на външните работи Кристиян Вигенин. В контактите си с колегите от света той не дискутирал обаче подобни въпроси. Вчера се връщал от Индия, там не снатало дума за протеста, а за разрешаване на конструктивни въпроси.

Ще изкарате ли мандата, попита водещият В. Николаев. Трудно ми е да преценя, докато имаме парламентарна подкрепа, това ще стане, каза той, но добави, че протестите нямали лятната си масовост. 

Омразата, която се насажда ежедневно, не ни води към нищо добро. Следя и коментарите във ФБ, те стават все по-полярни, установи Вигенин. Ако допусках, че има такова писмо за покана на червения митинг, бих се съпротивил, коментира той писмото на Кр. Паргов до актива на БСП. Протестите стигнаха до абсурд, стигнахме до там и подкрепящите партии да правят нередни неща.

Това истинска любов ли е или платена, попита водещата А. Цолова. Нямам съмнение, че нашите симпатизанти искат да ни подкрепят, отговори Вигенин. Не можем да обобщаваме "младите" хора в протеста, защото има млади и млади. Но за да бъдем нормална държава, трябва да уважаваме институциите си, призова той. Все пак той се съгласи, че такава конфронтация от 199о г. не е имало. Но не призна, че оставката ще реши въпроса.

По темата Сирия Вигенин каза, че от самото начало се водели преговори с европейските ни партньори и с турските колеги. С външния министър на Турция имало договорка за заседание на централната смесена комисия по граничните инциденти. На европейско равнище се разисквала и темата за споразумение.  Нямало информация Турция да тика бежанци към нашата територия, но можело да има занижен контрол. Те самите не искат да създават впечатление, че изтикват бежанци към границите на ЕС.

По линия на фондовете, които са на разположение по такъв тип проблеми, ще имаме немалки суми на разположение, обясни той темата за европейските фондове. Имало пари за социализиране и създаване на заетост на бежанците. Големият проблем обаче е войната в Сирия, каза той.

За Хр. Бисеров Вигенин каза, че ако някой е подозирал, че той е такъв, нямало никога да бъде избран за зам.-шеф на НС. Няма чадър над никого.

За казуса Боевски Вигенин заяви, че версията на посланик Чавдар Николов била поредна, той очевидно не си бил свършил работата. Поискал съм дисциплинарния съвет да се произнесе, без да съм заявявал намерения. Вигенин бил чул поне 3 версии от посланика по случая. Във Външно пристига искане за издаване на паспорт за Боевски, от МВР попитали защо, а от посолството в Бразилия първо обяснили, че му трябвал за работа. Нямало никаква информация, че се готви експулсиране. Целият проблем показа тежки натрупвания в МнВР. Посланик Николов от последните 20 г. само 3 е прекарал в България. А когато приключи един мандат, е добре 2 години да поработиш в България, за да усетиш атмоферата, обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6547 |10.07.2013 Вигенин чел конско на посланиците на Германия и Франция . 7| 8460 |19.11.2012 Ужас! Водопад от катаклизми идва, каза Световната банка . 10| 11950 |15.10.2012 Мис Англия 2012 идва за Бала на топ моделите . 24| 6618 |08.02.2012 Негативен доклад за България идва от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads