Реклама / Ads
46| 20641 |02.06.2015 АКТУАЛНО

Вижте VIP клиентите на КТБ - шефът на ДАНС, съдии, прокурори, политици

.
Сградата на КТБ
Сред VIP клиентите на КТБ са шефът на ДАНС, съдии, прокурори и политици от различни парламентарни групи. Това става ясно от списък, който „Гласове” публикува часове, след като бе предложено да отпадне банковата тайна за вложителите в КТБ.
 

Прави впечатление, че сред тях са имената на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, Наташа Бърнева, прокурор от ВКП, нейният съпруг и син, Румен Георгиев и Капка Костова, бивши и настоящи членове на ВСС, конституционният съдия Георги Петканов, известният депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, Ахмед Доган, Иван Костов, Емел Етем, близки роднини на Кирил Добрев и Димитър Дъбов от БСП. Това са само малка част от VIP-овете на КТБ.

 

Сдружението „Ние, гражданите" изнесе списъци за кредитното състояние на тези лица. Има съдии, като Таня Радкова, която е гледала дела по КТБ, но не си е правила отвод, тъй като има сериозни съмнения, че е имало конфликт на интереси. „Понеже не вярваме, че ще падне банковата тайна, направихме тези изчисления, за да може нашите депутати, ако искат, да ги използват в парламента, да се ориентират в казуса", заявява Вера Ахундова.

 

В таблицата се откроява името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни - от 31 май до 20 юни 2014 година. Личният депозит на Ирена Кръстева към май е 842 649 лева. На влога й са останали малко над 5 хил. лв., т.е. тя е „спасила" почти цялата сума. По официален баланс на банката изтеглените суми преди затварянето на трезора, са 7,2 млрд. лева. Справката за тегления на хора от ДПС опровергава твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението няма нищо общо с КТБ.

 

В този списък са много председатели на общински съвети, общински съветници и приближени до ДПС бизнесмени. Там е бившият министър от партията Емел Етем, там е и Ахмед Доган с 881 хил. лв., които обаче не е изтеглил. Те са със сравнително малки суми. НПО „Ние, гражданите" обаче предполага, че при отварянето на бекъпа на сървъра на банката, където се съхраняват данните преди неочакваната подмяна на магазина за пазене на информацията, ще се видят много повече лица, чиито имена, сметки, кредитни истории и т. н. са изчистени. От организацията смятат, че сметките, чиито списъци публикуваме по-долу, са само тези, които са останали след подмяната.

 

 „Има други сметки, които ние ще очакваме прокуратурата да установи. Но всяка банка има нещо, което се нарича Disaster Center, където се пази всичко, което е ставало в банката. Призоваваме прокуратурата, понеже са извършвани нерегламентирани и незаконни операции „на ръчно управление", да поиска този бекъп на банката", казва Вера Ахундова от „Ние, гражданите". 6,2 млрд. лв. са депозитите към датата на затварянето на банката. „Няма нито един случай около историята с КТБ, по който да е процедирано законно. Отказват ни гледане на делата по същество", казва още Ахундова. „Ние искаме само две неща - прозрачност и справедливост, които политиците от всички партии ни обещаха.

 

Списъкът с клиенти

 

Списък на клиенти от БСП

 

Списък на клиенти от ДПС

 

Пояснение към таблиците

 

„Общо салдо към 31.12.2013 г.” – колко пари са имали по депозитни и разплащателни сметки към съответната дата. (аналогично е съдържанието на колоните „Общо салдо към 31.05.2014 г.”, т. е. средства в банката към края на м. май, преди обявяването й под специален надзор и „Общо салдо към 31.10.2014 г.”, т. е. средства към края на м. октомври – преди обявяването й в несъстоятелност). „Сума на оборотите дебит до 31.05.2014 г.” са сумите, изтеглени от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. „Сума на оборотите кредит до 31.05.2014 г.” са сумите, внесени в банката от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. Това са движения и салда само по разплащателни и депозитни сметки, без да се цитират движенията по заемни, т. е. – кредитни, сметки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9963 |24.03.2015 Вижте как кърмят по света (СНИМКИ) . 24| 7925 |28.02.2015 Вижте версиите за убийството на Немцов . 11| 5994 |28.12.2014 Шефът на синдикатите в МВР: Трябва да излезем от модела „Кой“ . 4| 5684 |18.12.2014 Шефът на БДЖ пред Фрог: След 1 г. да се намали субсидията, иначе няма пари за заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads