Реклама / Ads
0| 5806 |29.05.2008 АКТУАЛНО

Вирусен червей удари компютрите

.
Нов вирус атакува компютрите. Той се разпространява с програмите, качени в интернет, алармират специалисти. Наречен е „вирус подмeнящ страниците". Преносител може да стане всяка програма.
 
Уязвими са дори тези за прикачване на файлове и обмен на файлове. Първото предупреждение за новата опасност идва от Dr.Web. Става дума за подмяна на резултата от търсенето, което сте предприели в интернет. Изписвате нужната дума, но програмата ви отвежда не в очаквания сайт, а някъде другаде, като в същото време почти имитира това, което сте искали. Чак по-късно разбирате, че сте там, където въобще не искате.

Освен върху ползвателите, ударът на новия вирус се стоварва и върху рекламодателите, които плащат за целеви трафик. Вирусът нанася поражения най-вече върху търсачките, които все по-често са обвинявани, че тайно продават челни места на първите страници при търсене.

Според специалисти поразени са вече стотици компютри. Особено уязвими са тези в различни държавни учереждения, където защитата не е на нужното ниво. Известно е също, че вирусът не стои само в една система, а може да посети също така Google, MSN и др. Неотдавна Dr.Web нарече вируса „подмяна на страниците" „рекламно-програмно обезпечаване". В момента той се разпространява по подобие на троянските програми. Успокояващо е, че до момента антивирусните програми доста лесно откриват вируса и се борят с него. Главното е постоянно да извършвате обновяване на антивирусната си програма и навреме да „лекувате" компютъра си.

Запознати с проблема признават, че напоследък програмите за търсене, в желанието си да станат популярни и желани прибягват до все по-причудливи форми. Доскоро вирусите се разпространяваха главно чрез електронната поща, но мошениците вече използват по-хитри форми. В последно време се случва някой да си инсталира нова програма, без да усети, че тя всъщност променя обичайната работа на браузера. Тоест вместо на очакваните търсачки, ползвателя се натъква на някакви странни неща, които не му вършат никаква работа и го изнервят. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5457 |29.05.2008 Щастливите хора са по-здрави и миролюбиви . 5| 5901 |28.05.2008 Шарън Стоун се заяде с Китай и разгневи местното население . 0| 5779 |28.05.2008 Бащата на Джеймс Бонд пушел по 3 пакета цигари на ден . 1| 6956 |27.05.2008 Оправдаха австралиец 86 години след неговото обесване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads