Реклама / Ads
6| 6271 |07.10.2010 АКТУАЛНО

Високите осигуровки не водят до по-високи пенсии

.
Синдикатите са излъгали министър-председателя, смятат икономисти.
 

Решение за повишаване на осигуровките би означавало удължаване на кризата в пенсионната реформа, смята Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика и член на Независимия съвет за пенсионна реформа. Всички, които работят, ще поемат увеличението на осигуровките, независимо че се говори за разделяне на тежестта между работодатели и работещи, добави тя. По думите й в крайна сметка всичко ще бъде платено от работещите. Синдикатите, които представляват именно работещите, предлагат по-висока осигурителна тежест за тях, което е парадокс, заяви Костадинова. Тя добави, че високите осигуровки няма да доведат до по-високи пенсии. Така, както работи системата в момента, пенсиите няма да се повишат, ако се увеличи осигурителната тежест, така че нека и пенсионерите да не се заблуждават и да се надяват, че ще получат повече пари, заяви тя.

Георги Ангелов: Изборът трябва да бъде на хората

Изборът трябва да бъде на хората - те трябва да могат да изберат дали да работят по-дълго и да плащат по-малки осигуровки, или работят по-малко, но да плащат по-високи осигуровки, коментира Георги Ангелов от Института "Отворено общество" и член на Независимия съвет за пенсионна реформа. Ангелов заяви, че в момента няколко души от ръководството на национално представените синдикати се опитват да решават вместо хората как и колко те трябва да се трудят и да отделят за пенсия.

Лъчезар Богданов: Трябва да има дебат за реформа

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в "Индъстри Уоч", посочи, че има пробелм в "разходно-покривния модел" на пенсионната системата. Трябва да има реформа на пенсионния модел, трябва да има дебат за реформа, така че да се срещнат стимулите - хората да знаят, че когато отделят пари за осигуровки, те ще разчитат на тези пари, когато се пенсионират, а когато се пенионираш рано - ще вземеш по-малко пари, посочи икономистът. "Сегашната система не работи, защото от нея непрекъснато се "точи" - хора на по 40 години стават пенсионери, а държавните служители не плащат осигуровки", добави Богданов.

Петър Ганев: Вчера стана ясно кой какво иска

Петър Ганев от Института за пазарна икономика заяви, че на вчерашната среща между синдикатите и ръководството на Националния осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика са били "свалени маските". Стана ясно кой какво иска - управителят на НОИ, министърът на труда и социалната политика, синдикатите - всички те вчера се отказаха от реформа и решиха да прибегнат до увеличаване на вноската, коментира икономистът. Представителите на Независимия съвет за пенсионна реформа, сред които е и икономистът Владимир Каролев, смятат за необходимо реформирането на пенсионната система и запазването на осигуровките на сегашните им нива.

Георги Ангелов: Проблемът с дефицита в НОИ произтича от повечето разходи


Проблемът с дефицита в НОИ произтича от повечето разходи, а не от малко заложени приходи. Това, което предлагат синдикатите, е увеличение на данъчноосъгирутелното бреме с 4000 лв. годишно за всяко семейство с двама работещи. Това заяви днес икономистът Георги Ангелов, член на Независим съвет за пенсионна реформа. Ангелов цитира данни на НОИ, според които 87 процента от причината за дефицита са повечето разходи и 13 процента са по-малкото приходи, и то заради кризата. Намалението на осигуровките е част от пенсионната реформа, заяви икономистът. Като една от основните причини за сформиране на дефицит в пенсионната система Ангелов посочи неспазването на нормативната граница за пенсиониране и прекалено многото сектори с привилегии за ранно пенсиониране. Хора с по 20-годишен трудов стаж получават възможност да се пенсионират и това натоварва прекомерно системата, каза Ангелов. "Синдикатите са виновни за това, защото те подкрепят ранното пенсиониране", добави икономистът. Ангелов заяви, че КНСБ предлага постепенно да се вдигнат осигуровките от 2011 г. и ако правителството не успее сега да спре техните искания, то това ще е само първата стъпка към още по-голямо увеличение на данъчно-осигурителното бреме. Доказана е връзката между размера на данъците и сивата икономика, безработицата няма да може да намалее при толкова рязко вдигане на осигуровките, заяви Ангелов. Той обяви още, че синдикатите са излъгали министър-председателя, казвайки му, че в Унгария и Латвия също са вдигнали осигуровките.

Според "Евростат" обаче, в Унгария не са увеличили осигуровките с 6 процента, а са ги намалили с 5 процента, заяви Ангелов. Никой в Европа не тръгва към рязко вдигане на осигуровките, защото се знае, че това вреди на икономиката и води до безработица, само нашето правителство ще тръгне към това, подведено от синдикатите, предупреди икономистът. (www.econ.bg)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6370 |06.10.2010 ДАНС и МВР атакуваха клетки на ислямска терористична секта . 21| 6317 |06.10.2010 Хотелът на ДПС в Бояна само за турци и НСО . 1| 5756 |05.10.2010 Днес е Международният ден на учителя . 29| 16353 |05.10.2010 Идва най-зверската зима от 10 века насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads