Реклама / Ads
10| 7206 |11.01.2020 АКТУАЛНО

Вицепремиерът Дончев: Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много кратък

.
Томислав Дончев
Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е много кратък.Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Би Ти Ви оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
 

”2019 беше тежка година, доста кризи, скандали, драми, 2 пъти избори. Нищо не е същото след виковете ”Оставка”. Човек влиза в политиката, че ако правиш правилните неща, няма как някой да е недоволен. Но не е така. Правилни неща в политиката няма, има различни степени на неправилност.”, каза още  Дончев, коментирайки ареста на министър Ненов,.

 

Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим в Перник. От прокуратурата вчера обявиха, че 97 хиляди жители на Перник нямаше да са на режим, ако министърът на околната среда и водите Нено Димов не беше разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”.


Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим. Има някакъв дефект в системата надолу. Не мога да си представя идва кризисна ситуация, защо няма поискана среща с мен, с министър-председателя, имаме нужда от помощ, Всичко това се случи, след като кризата настъпи. Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е къс", каза Дончев.

 

"Това е бивш колега, с който преди няколко дни сме седели на масата на МС. Не ми се говори с клишета, като "нека оставим прокуратурата да си свържи работата. Клише е и че никой не е имунизиран", каза още той. "Действията на прокуратурата нямат политически характер. Те понякога имат политически последици", посочи той.

 

"По-сериозна мобилизация за решаване на проблема в Перник сме обсъдили с МРРБ. Водният сектор имат отношение 5 или 6 министерства. Много опасно е като стане беля да се спори кой е по-виновен от другия. Министър Петя Аврамова няма да коментирам. Има си натрупани проблеми във водния сектор. Една огромна част от тръбите в България не са подменяни 50-60 години. При подменени тръби загубите са 2 пъти по-малки. Консумацията от язовира щеше да е 2 пъти по-малко и нямаше да има криза. Аз и да имам претенции към Петя Аврамова, ще ги споделя", смята Дончев.

 

По повод факта, че Нено Димов е деветия министър, напуснал кабинета "Борисов-3" Дончев каза: "Представете си да имаше министър към който има критики и да не се махне. Цели правителства са падали от натрупано напрежение. Трябва да се реагира". "Във вторник ще има коалиционен съвет", добави той.

 

"Прави се всичко възможно за Перник, критични са следващите месец-два. Редно е да им се извиня, въпреки, че нямам персонална вина. Това което се случва е от стихиите на времето и стихиите на човешката безотговорност. Имат право да не приемат извинението ми", каза Дончев.

 

Той коментира и тръбите на Турски поток през България: "Турски поток" означава повече газ за България. Опитваме се да извлечем максимум ползи от това, че сме разположени на кръстопът. Позицията на Дейвид Хейл, че са против и "Турски поток" не е новина. Ние спазваме всички изисквания, това може да осигури доставки на газ от Турция до Сърбия", каза той.

 

"В България кризата в Иран не удря никак. Ние сме част от ЕС, ако тази криза се задълбочи най-пострадали ще са европейските държави, защото може да се предизвика нова мигрантска вълна. Лошият мир е по-добър от най-добрата война", добави вицепремиерът.

 

"2019 беше тежка година, доста кризи, скандали, драми, 2 пъти избори. Нищо не е същото след виковете "Оставка". Човек влиза в политиката, че ако правиш правилните неща, няма как някой да е недоволен. Но не е така. Правилни неща в политиката няма, има различни степени на неправилност."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9308 |01.12.2018 Томислав Дончев: Не съм ходил на гости в апартамента на Горанов . 36| 7546 |16.11.2018 След ходене по мъките вицепремиерът Валери Сименов подаде оставка /Обновена/ . 15| 14542 |10.07.2018 Специално за Фрог: Отношенията между Китай и България - пътят на съмнителната политическа компетентност . 0| 9766 |10.05.2017 По следите на Койота: Пътят на една картечница от Сърбия до Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads