Реклама / Ads
5| 7059 |13.04.2015 АКТУАЛНО

Включваме се в програмата ЕкзоМарс в космоса

.
Йорданка Семкова
"България е 18-ата страна в света, изстреляла своя апаратура в Космоса, и 6-ата със свой космонавт. Най-ярките етапи от нашия път свързваме с националната космическа програма "България 1300", по която бяха изстреляни два изкуствени спътника." Това каза проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания към БАН по случай деня на космонавтиката.
 

"Те, разбира се, бяха съветски, но научните апаратури и експерименти бяха произведени от български учени и специалисти" - заяви проф.Семкова. - "Единият спътник беше посветен на физиката на около земното пространство, а другия - на дистанционни изследвания на Земята.", каза още тя по ТВ7.

И днес България участва в космическите изследвания по редица международни програми. С наше участие в Космоса летят четири апаратури на Международната космическа станция. Един от тези експерименти работят и в момента. Той е за изследване на радиационното влияние - един изключително неблагоприятен фактор и за електронните системи и за хората в космоса - това е и областта, върху която работи и проф. Йорданка Семкова.

През следващата година българските учени се включват в международната програма ЕкзоМарс - един амбициозен проект на ЕКА и Руската космическа агенция.

Предвижда се да бъде изстрелян спътник, който ще влезе в орбитата на Марс и ще изследва параметрите на атмосферата на планетата. Вече е разработен уреда "Люлин - ЕкзоМарс", който ще измерва радиацията по пътя от Земята до Марс. През 2018 г. пък към Марс ще полети платформа с марсоход на борда. Той ще даде възможност да се изследва повърхността на Червената планета - химически, геоложки изследвания и ще търси следи от минал живот върху нея.

Проф. Семкова изрази скептицизъм по отношение на мисията "Марс 1", която събираше доброволци за еднопосочен полет до Марс. "Това за мен е авантюра. Човек не може да оживее дълго на Марс, да не говорим за полет без завръщане - условията на Марс са крайно неблагоприятни за хората. Това е по-скоро рекламна кампания, отколкото реално осъществима."

Реалистичните полети към Марс, към които са насочили усилията си големите космически агенции като НАСА, ЕКА, Роскосмос, най-рано през 2030 г. ще може наистина да се осъществят. До тогава обаче трябва да се извърви дълъг път.- заключи проф. Семкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5508 |13.04.2015 Великденски тапи по магистралите и пред София . 6| 6529 |13.04.2015 Авиошоу на изтребители F-15 в небето на Пловдив . 10| 5953 |13.04.2015 Алекси Стратиев: Колкото и да бързаш на пътя, спестяваш минути . 21| 5569 |12.04.2015 ГЕРБ узаконява паркирането върху детски площадки и зелени площи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads