Реклама / Ads
7| 17305 |09.04.2019 АКТУАЛНО

Войната започна. Фаворит или „мюре“ е Георги Ушев за поста главен прокурор

.
Георги Ушев Източник: БГНЕС
Георги Ушев е един от коментираните кандидати за поста Главен прокурор. Той няма да признае открито, но името се завъртя в тази обрита още преди година. В момента Ушев е председател на Апелативния специализиран наказателен съд. Какво точно представлява този съд – не е ясно. В неговия сайт няма нито дума за функциите, нуждата и мястото на този съд в правосъдната система на България.
 

Популярното обществено мнение е, че Специализираният съд е нещо много, много страшно, защото там съдят мафиоти, министри, организирани престъпни групи и най-вече неудобни на властта хора. Това е съдът, където отиват всички, за които другите конвенционалните съдилища не са достатъчно компетентни, за да се произнесат. Вярно или не, това мнение е наложено по някакъв начин и битува в публичното пространство.

 

Колко силен и влиятелен е Георги Ушев говори фактът, че в края на февруари т.г. съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно дело срещу председателя на Апелативния специализиран съд (АСпС) Георги Ушев за нарушения по делата на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Да припомним, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов бе предложил на съдийската колегия на ВСС да накаже дисциплинарно Ушев заради оказван натиск върху съдия от по-долна инстанция да подсигури по-бързото движение на жалбата на прокуратурата срещу пускането на Иванчева от ареста. Оказа се, че Панов, макар да е не-големия шеф на Ушев, не може дори да го накаже.





Досега в средите на магистратите се говореше, че Георги Ушев е трети в списъка с кандидати за поста Главен прокурор. Най-вероятен бе Иван Гешев, който в момента е заместник на Сотир Цацаров. Гешев обаче бе привикан в САЩ преди месец и след завръщането си, без дори някой специално да го е питал, заяви, че на на 99,9% няма да става главен обвинител. Дочува се какво се е случило в САЩ, но това ще е тема за друг материал.

 

Следващият по шансове да заеме стола на Цацаров бе Пламен Георгиев, председател на антикорупционната КПКОНПИ. Предимство му даваха мненията за близост до премиера Бойко Борисов, но най-вече връзката му с Делян Пеевски. Само преди няколко месеца Георгиев публично обяви, че Пеевски е чист като сълза и е най-съвестният данъкоплатец в държавата. Това предизвика смях и иронични коментари, но в света на властта подобно поведение е предимство в кадровите схеми. А те, както е известно се ръководят от принципите на задкулисието, а не на показани качества, професионализъм и морал. Шефът на КПКОНПИ обаче стана герой в корупционен скандал заради закупени от него жилища и се самопростреля, което го извади от надпреварата.

 

Това позволи на Ушев да оглави класацията от кандидати, която всъщност се „скъси“ до неговата кандидатура. Засега. Трябва му едно последно усилие – да отстрани по някакъв начин Лозан Панов от поста – и може да се счита за сигурен приемник на Цацаров.

 

В българските условия обикновено професионалната биография, успехите и неуспехите в работата нямат решаващо значение за назначенията на високи постове не само в правосъдната система. Но в нея особено. Най-важният фактор е дали кандидатът е достатъчно мотивиран, амбициозен и зависим, за да изпълнява съответни поръчки и да бъде контролиран от задкулисието. Това означава да не посяга на лицата от списъка „недосегаеми“ и да преследва, рекетира и неутрализира неудобните.





Във вторник сутринта Георги Ушев се появи в студиото на бТВ. Водещият Хекимян се опита да получи от него отговори по актуалните теми, свързани с политици и хора от властта. Получи овъртания и изплъзване от горещите теми. Стигна се дотам Ушев да напомни, че по предварителната уговорка трябва да говори за успехите на съда, който ръководи. В крайна сметка така и стана. Ушев си каза урока и така стартира кампанията си за (пре)стола на Главния прокурор.

 

Поведението на Георги Ушев обаче показа, че не е направил задълбочен анализ на ситуацията. Отпадането на конкурентите Гешев и Георгиев е знак да бъде нащрек. Те не просто са замесени в скандали, но върху тях тегне сянката на съмнения за връзка с неподходящи хора и особено с един човек. Ушев също е свързван с този човек, макар досега това да не е ставало публично достояние.

 

Сигналите, които излъчва, както и тези от други съдии от Апелативния специализиран наказателен съд, издават преплитане на сложни сметки по знакови дела. Такива са за фалирането на КТБ, срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и др. Личи ангажираност на магистратите, което може доскоро да не е било важно, но след избухналите скандали и най-вече след активните действия отвъд океана срещу известни политици-олигарси, финансисти и дори висши магистрати ситуацията не е същата.





Освен това в някои среди вече подсказват, че ако Ушев се очертае като основен претендент за поста, дори и желан от задкулисни кръгове, ще му се наложи да отговаря на доста неудобни въпроси.

 

А и да не забравяме, че тактиката на кукловодите открай време е да пускат напред избран играч, който да фокусира вниманието върху себе си, а истинския фаворит да се появява в последния момент като спасителен и приемлив вариант. Самият Цацаров така се оказа на върха в прокуратурта. Простичко казано, в картите винаги има и вариант „мюре“…

 

Със сигурност този път общественото мнение ще има много по-голяма тежест от друг път. Гражданите показват, че не им е все едно кой командва в магистратурата, защото имат все повече нужда от върховенство на закона. Това означава и равенство пред закона.

 

Когато стане време за  "Игра на тронове", клането е неизбежно.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9900 |12.07.2017 Иван Бакалов: Боршош е фаворит на Борисов – това е очевидно . 13| 5527 |31.05.2015 Янев: Войната в Гърмен-феодален режим и обществена поръчка . 13| 6621 |02.09.2013 Военният министър:Във войната срещу Сирия няма да се включим в "коалиция на желаещите" . 1| 6575 |19.11.2012 На ръба на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads