Реклама / Ads
1| 6141 |18.06.2015 АКТУАЛНО

"Време разделно" е най-харесваният филм, защото Ахмед Доган е най-мразеният политик. И обратно

.
Недялко Недялков
„Време разделно” е любимият филм на българите. Изненадани няма. В България дори естетическият избор е проекция на идеологията. Уж става дума за кино, за чисто изкуство, а всъщност работата пак опира до политика.
 
Без съмнение вотът на „Време разделно” е протестно-носталгичен, като двете понятия са в задължителна корелация. Художествените достойнства на филма са на втори план.

„Време разделно” с оригинално название „Време на насилие” не може да бъде разглеждан отвъд историческия контекст, в който е реализиран. Средата на 80-те, възродителния процес, мобилизацията на войската, „големите екскурзии” към южната ни граница…

Етикирана като „поръчково кино”, епичната творба на Людмил Стайков е рефлексия на конкретното време. В „поръчково” не влагам непременно негация. Голямото кино също може да бъде „поръчково”. Такъв е, да речем, шедьовърът на Сергей Айзенщайн за Александър Невски, такъв е „Броненосецът Потьомкин”. Това обаче не му пречи вече 70 години да оглавява повечето класации за най-добър филм в историята на киното.

Далеч по-важно е друго. Избирайки „Време разделно”, българите препотвърждават масовата си подкрепа за държавната политика по време на възродителния процес. Това е „да” за партийния патос и партийната логика при смяната на турски имена с български.

Политическата коректност осъди онези практики, но те битуват с позитивен знак в общественото съзнание. И никакви учебници по история, академични проповеди или евроатлантически ценности не могат да ги изкоренят, защото кодировката е на генотипно ниво.

Вотът за „Време разделно” е носталгия по твърдата живкова ръка. Носталгия по времето, когато Вежди Рашидов се казваше Веждю Радишев.

Но вотът за „Време разделно” е и протест срещу псевдо-коректния евфемизъм „османско присъствие”, заменил суровото, но справедливо „турско робство” в учебната програма на българските деца през последните 25 години.

Вотът е протест срещу ненакърнимата доминация на ДПС в обществено-политическите практики у нас във времената на многострадалния преход. Срещу усещането, че „турците пет века ни колеха, колят ни и днес, но този път в тандем с циганите”.

Ахмед Доган е най-мразеният български политик. „Време разделно” е най-харесваният български филм. Тук е заровено кучето. Няма да сме далеч от истината, ако го кажем и така: „Време разделно” е най-харесваният филм, защото Доган е най-мразеният политик”… И обратно.

Профански погледнато, навремето хората мразеха Ахмед Доган, защото привиждаха в образа му Караибрахим. Сега пък мразят Караибрахим, защото привиждат в образа му Ахмед Доган. В това безспорно се таи нещо племенно, примитивно, някакъв атаваистичен отглас от „вековната злоба на роба”, тук няма естетика или цивилизованост, но пък е репрезентативно за мисловните и идейни нагласи на населението.

Те не са помръднали и крачка от 1987 г., когато „Време разделно” удари всички рекорди по продажби и предизвика истински национален катарзис.

Нагласите са същите, въпреки цялата либерална пропаганда. Въпреки Брюксел, Вашингтон, НАТО, въпреки трабанта на Соломон Паси. Въпреки тъпотиите, че Русия ни е освободила от турско иго, за да ни пороби, че Априлското въстание било безсмислено, че нямало Баташко клане.

Въпреки безконечните фондации на Сорос, инфилтрирани на Балканите да промиват мозъци в посока на религиозната търпимост.

Каква търпимост, като няма справедливост, а чувството, че сме роби, рая, е по-живо отвсякога?. В повечето кърджалийски села и хляб не можеш да си купиш на български, но Лютви Местан продължава да агитира на турски пред сподвижниците си.

Велможите на Доган безчинстват като аги в отцепени от света феодални владения – иначе български територии. Новите Караибрахимовци цакат електората с „етническата карта” и бесуват в земеделието, строителството, пътната инфраструктура, производството и търговията с цигари.

Цели сектори от икономиката са неизменно резервирани за върхушката от ДПС без значение кой е на власт – червени, сини, царисти или гербери. Хората не приемат това като модел на „коалицинна толерантност”. Приемат го като дупедавщина, съвременна попкръстювщина.

И гласуват за „Време разделно” в една привидно артистична класация, която трябва да оценява само художествени факти. Малък протест срещу задкулисната омерта на еничарите.

 

Недялко Недялков, издател на ПИК

https://nedyalko.bg

 

П.П. Голяма част от нашите читатели вероятно са шокирани от факта, че публикуваме текст на Недялко Недялков, издател на агенция ПИК, в която сме били ругани и засипвани с клевети неведнъж. Агенцията, която по много признаци е любима на Делян Пеевски, майка му, главния прокурор Сотир Цацаров, неговия заместник Борислав Сарафов и пр.

Недялков е интелигентен човек и от време на време казва истини, които Пеевски старателно прикрива. Като например, че семейството на Пеевски е купило в-к "Уикенд". Написа го в коментар, посветен на Миролюба Бенатова и въпросите, които задавала на Бойко Борисов в Париж през януари. После този коментар изчезна. Защо? Пеевски и Недялко си знаят. Е, знаят и други, разбира се. Прокуратурата и НАП също, въпреки мълчанието им.

На 13.02.2015 Недялко пише: "Борисов произнася присъди, с Цацаров мислят "в една посока". Намирисва на милиционеро-социализъм". Няма как да не се съгласим. Милиционеро-социализъм е, то се вижда и от дрон.

Колеги смятат, че Недялков пише тези неща, за да си създаде алиби, та когато моделът #Кой, чиято идеология той фанатизирано пропагандира, се срине, да има аргументи за оставане в професията. Други са на мнение, че това са гафове, заради което Пеевски набива канчето недялково... Има и трета версия: Пеевски е решил да скъса с ДПС и подгатвя почвата, като стимулира публикации, които разкриват истината за движението. Версията изглежда екзотична, но в българската политическа джунгла сме виждали всякакви абсурди...

Мотивите винаги имат значение, така че не е все едно дали Недялко се е вързал за Пеевски заради пари, защото е заблуден или заради нещо друго. Проблемът не засяга само него и е ясен на мнозина.

Преди дни Недялков призова прокуратурата, ДАНС, службите и въобще държавата, да се намесят и разкрият кой е разпространил някакъв сигнал до държавното обвинение и НАП, в който се разкриват финансови схеми за милиони, засягащи него и бившият му съдружник в "Уикенд" Мартин Радославов. Гневът на Недялко е разбираем, изнесените неща не са просто нелицеприятни - много повече са от това. И ако призованите от него институции проверят дали изнесеното е истина, ще са си свършили работата по закон. Странно, че Недялко не отправяше подобни призиви, когато публикуваше ментета-писма, уж изпратени до медията му от Цветан Василев. Трябва да има равнопоставеност и в реакциите, иначе си е двоен аршин и направо дискриминация - да се проверява за едно, а да се прикрива друго.

Апропо: производството и търговията с цигари са в ръцете на ДПС благодарение на далаверата "Булгартабак", Пеевски. Контрабандата към Турция също. Хубаво е, че Недялко споменава това - да се знае. На нас прокуратурата не ни обръща внимание, но заради Недялко може и да се самосезира и да провери тази работа.


И накрая: Публикуваме текста на Недялко Недялков без да сме получили неговото съгласие. Това не е по правилата за авторското право. Но смятаме, че си заслужава.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5910 |17.06.2015 Омбудсманът за Фрог: Банковото лоби оказва натиск върху институциите? . 39| 6510 |17.06.2015 Д-р Н. Колев за Фрог: Джумбуш е здравната реформа на МоскоFF . 3| 5416 |17.06.2015 Eнергореформаторска . 23| 8035 |17.06.2015 Полицайка за Орландовци: Да ни развържат ръцете!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads