Реклама / Ads
2| 7563 |12.05.2009 АКТУАЛНО

Всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка у нас

.
човешкият папиломен вирус (HPV)
Ваксината в повечето европейски страни се прави редом с останалите задължителни ваксинации и се поема от здравната каса. У нас това не е така - ваксината струва 5-600 лв. и пациентите трябва да си я платят сами, ако искат да се предпазят.
 

На всеки 2 минути в света умира една жена от рак на маточната шийка. В България всеки ден по една жена си отива от коварното заболяване, за което се заговори по-активно в последните години. Статистиката обаче продължава да е стряскаща.

Във II САГБАЛ „Шейново”, София бе открит специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка. В него всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, информация за заболяването, методите за предпазване, лечение и ваксинация. Прегледите ще бъдат извършвани всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 часа, при предварително записване на телефон: 02/ 9659467. Не се изисква направление от личен лекар.

„Шейново” е първата специализирана АГ-болница в страната, която обръща внимание на превенцията на рака на маточната шийка и неговата ранна диагностика. До края на месеца в кабинета ще се извършват безплатни консултации от водещи специалисти. Пациентите ще заплащат само за необходими изследвания и допълнителни медицински услуги. С откриването на кабинета клиниката се присъединява към националната кампания за борба с рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш”.

Кабинетът е оборудван с уеб-базирана система за пренос на телемедицински данни, която позволява дистанционен обмен на медицинска експертиза в реално време и високо качество на медицинската услуга, подчерта изпълнителният директор на болницата д-р Иван Костов. Системата позволява създаване на база данни и електронен архив на извършените изследвания за всеки пациент, което ще позволи цялостно наблюдение и анализ на провежданото лечение при сравнимост на резултатите.

Всички пациенти ще получават SMS с информация за готовите резултати чрез уникална за клиничната практика у нас система за SMS известяване, създадена от M-Tel. Услугата е разработена специално за „Шейново” и ще обхваща всички видове изследвания и услуги, предлагани в болницата, както и информация за последващи прегледи, манипулации и ваксинации. Водят се преговори с всички телекомуникационни оператори за съвместимост на системата и достъп до абонатите на различните мрежи.

Всяка жена, независимо от възрастта си, е изложена на риск от развитие на рак на маточната шийка. При своевременно диагностициране, ракът на маточната шийка е лечим. До 95% от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени при комплексна профилактична програма, която включва масова ваксинация и организиран скрининг.

„Шейново” отдавна е еталон за родилен дом, но грижата за здравето на жената не започва и не свършва само с бременността и раждането, подчерта д-р Иван Костов. По думите му много жени идват за първи път на гинекологичен преглед, когато забременеят и за съжаление не рядко биват диагностицирани изменения, които могат да доведат до рак на маточната шийка. Според статистиката преди години ракът на маточната шийка се е проявявал при 27-28-годишни жени, докато сега предракови и ракови изменения се откриват при 22-годишни момичета. „Подмладяването” на заболяването е световен проблем, но България е длъжник на профилактиката и се нуждае спешно от Национална програма за превенция на РМШ, подчертават специалистите в „Шейново”. В болницата всяка година се извършват повече от 150 конизации (изрязване на конус от шийката). Това са интервенции, които спасяват човешки живот, но носят и своите рискове, особено за жени които искат дете.


д-р Иван Костов, директор на клиниката, в специализирания кабинет

Ракът на маточната шийка (РМШ) във факти

• РМШ се причинява от инфекция с човешки папилома вирус (ЧПВ), който се предава лесно по полов път, включително и при контакт кожа–кожа в гениталната област. Презервативът не предпазва напълно от предаване на ЧПВ, но намалява риска от инфекция.
• До 80% от сексуално активните жени се инфектират с ЧПВ поне веднъж в живота си.
• Хората, които са били изложени на инфекция с ЧПВ, не създават траен имунитет срещу него и е възможно последващо заразяване с вируса отново.
• Най-застрашени от заразяване са младите жени на възраст между 20 и 25 години.
• На всеки 1 млн. инфектирани с ЧПВ жени, 100 000 развиват предракови промени в шийката на матката, 8000 развиват карцином (CIS) и 1600 заболяват от инвазивен цервикален рак.
• В повечето европейски страни заболеваемостта и смъртността от РМШ трайно намаляват. В България тези показатели непрестанно нарастват и в момента стойността им е сред най-високите в Евопа.

РМШ е вторият по честота рак при жените, който отнема живота на 270 000 жени в света за година. В България всеки ден една жена умира от РМШ. Най-добрата защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията. У нас тя не се поема от здравната каса. Прави се на два пъти през шест месеца и струва между 500 и 600 лв. За сравнение - в съседните ни Македония и Румъния ваксината за малките момиченца е безплатна. Важно е тя да се поставя преди началото на половия им живот, за да се избегнат значителни усложнения впоследствие, предизвикани от рисковете, които крие оперативното лечение на РМШ.
А за загрижеността на нашата държава всеки може да отсъди и сам. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9308 |01.02.2009 Пионерският лагер „Артек" в Крим умира, възражда се до Камчия . 12| 5696 |14.04.2008 Венелина Гочева: Във всекидневника няма значение дали си репортер или главен редактор . 1| 5207 |16.03.2008 Чечня се отдели от Сърбия, смята всеки 10-и американец . 2| 15760 |27.10.2007 Избори или бране на гъби - всеки преценява сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads