Реклама / Ads
8| 8006 |21.04.2015 АКТУАЛНО

ВСС потвърди новина на Фрог, че трима са преписвали на изпит за прокурори

.
Трима души са преписвали на изпита за младши прокурори, като един от тях е имал предварително решен казуса, съобщи преди ден само Фрог нюз. Новината бе потвърдена от ВСС.
 

Заради това на свое заседание днес Комисията по предложения и атестиране на съвета е взела решение да отмени частично конкурса за младши прокурори. Той трябва да започне от фаза на формиране на конкурсните комисии, няма да има ново подаване на документи и ново класиране на допуснати и недопуснати кандидати. Такова предложение ще бъде внесено на заседанието на ВСС следващата седмица.

Единият, който е спипан да преписва, според ВСС, е Тодор Караиванов, пише „Правен свят”. Той имал предварително казуса, както и примерен отговор. Караиванов е съдебен помощник в Софийския градски съд. Заради това Комисията по предложения и атестиране ще сезира и.д. председателя на Софийския градски съд Владимир Йорданов, който да предприеме дисциплинарни мерки спрямо Караиванов. По неофициална информация Тодор Караиванов е бил в близки отношения с дъщерята на члена на съвета Ясен Тодоров. Двамата обаче са се разделили още миналата година. Има съмнения, макар засега недоказани, че още двама кандидати за младши прокурори са разполагали предварително с казуса.

 

Третото решение на КПА от днес е да сезира главния прокурор Сотир Цацаров за проверка дали няма извършено престъпление, тъй като подозренията са, че член на конкурсната комисия е изнесъл казуса.

 

Членове на изпитната комисия днес са изтъкнали пред кадровиците, че няма нужда да се отменя конкурсът, защото нарушителят е отстранен още в самото начало на писмения изпит. Според някои от съдебните кадровици обаче конкурсът може да бъде атакуван в съда, който да го отмени поради съществени нарушения на процедурата. Всички от ВСС определят случилото се като изключително неприятно, защото от една страна процедурата вече е опорочена, а от друга - стотици млади юристи са се готвили усърдно за изпита и не заслужават той да бъде отменен.

 

Според Правилата за провеждане на конкурса за младши прокурори конкурсните комисии съставят 10 казуса от наказателно-правните науки, по които няма противоречиви решения и има произнасяне на касационната инстанция. Тези казуси се слагат в непрозрачни пликове, предават се на администрацията на ВСС в един общ плик, който се слага в каса в съвета, а само един човек има ключ от нея.

 

В началото на писмения изпит някой от кандидатите за младши прокурори изтегля на случаен принцип казуса, по който се провежда изпитът. Кандидатът отваря още два плика и след сравняване обявява дали казусите са различни от изтегления.

 

За да няма противоречия и в самата конкурсна комисия, всички нейни членове се събират и заедно решават казуса след провеждането на писмения изпит. Целта е кандидатите да бъдат оценявани по еднакви критерии.

 

Ето какво написа Фрог вчера за самия изпит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7273 |21.10.2013 България се представи в "Денят на добрата новина" в Брюксел . 2| 6616 |15.08.2013 Започна организацията на „Ден на добрата новина“ в Брюксел . 1| 5803 |02.07.2013 Ден на добрата новина за България в Брюксел . 9| 8420 |26.06.2013 Рачков потвърди: Мария ще съди Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads