Реклама / Ads
9| 7020 |13.09.2010 АКТУАЛНО

ВУЗ реже парите на отличниците си

.
Архитектурният университет остави без стипендии едни от най-добрите си студенти.
 

Калина Георгиева

След актуализацията на бюджета всички пари на висшите училища бяха орязани с 20%. Това съкращение доведе след себе си абсурдни ситуации като тази, в която Университетът по архитектура, строителство и геодезия няма да има необходимите средства, за да изплаща стипендии за отличен успех и на социално слабите си студенти. Frognews.bg се свърза със Студентския съвет на УАСГ за повече подробности около наболелия въпрос.

„УАСГ е поставен в такова положение, че няма да даде стипендии на отличниците, тъй като в началото на годината са отпуснати 831 565 лв. След актуализацията, която се случва на 6 август и е обнародвана в Държавен вестник – бюджетът на УАСГ за стипендии е 665 252 лв. В началото на годината Комисията по стипендиите е планувала бюджета за календарна година от месец януари до месец декември, съответно за първата половин година ще се изразходват повече средства, тъй като това е първият семестър от януари до юли и след това от октомври до декември са другите три месеца за които се дават стипендии, което означава, че по-голяма сума пари се усвоява в първото полугодие на годината. Остават в Университета около 74 000 лв. с които реално единствено ще могат да бъдат изплатени стипендиите на докторантите и на студентите по междуправителствени спогодби, които по право получават стипендии, както и бременни, майки. Парите, които се отпускат по постановление 90 на Министерския съвет са целеви и трябва да бъдат изразходвани по предназначение.” обяснява Илия Доленски председател на Студентския съвет на УАСГ.

Същевременно обаче се увеличават семестриалните таксите, намаляват се субсидиите за общежитията, което неминуемо ще рефлектира върху наемите, което ще доведе до тяхното увеличение, а в същия момент се спират стипендиите на студентите. До този момент не е имало такъв прецедент в който университетите да са нямали пари за стипендии.

Frognews.bg припомня, че в един от факултетите на УАСГ заради чиновническа грешка студенти с по-нисък бал получаваха евростипендии за сметка на хора с по-високи резултати от изпитните сесии. След разпоредена проверка от страна на декана, гафът бе открит в администрацията и виновният чиновник бе отстранен от заеманата длъжност. Голяма част от обучаващите се не са запознати със ситуацията и те първа ще разбират за завареното положение.

Студенти от висшето училище се оплакаха, че проблемите не свършват само със стипендиите, а засягат и общежитията, които са в окаяно състояние. Само един блок на УАСГ е ремонтиран, като изпълнението по ремонтните дейности е с ниско качество, преди да бъде пуснат е експлоатация тавана на блока протича. А ако учащите имат желанието и средства, могат да си поосвежат стаите, но ремонтите са козметични и на парче. Това всъщност е обичайна практика, която не е тайна –да се гарантира престой на студент в общежитие, ако смени дограмата или пребоядиса стаята, независимо от това какъв бал има. ”На издихание сме!” жалват се бъдещите инженери.

Frognews.bg
се свърза и с други университетите, които заявиха, че единствено има забавяне в изплащането на европейските награди и по оперативни причини парите не са приведени от МОМН. Стела Шейлекова от Комисия по стипендиите към Техническия университет обаче коментира, че във ВУЗ-а нямало проблем с изплащането на социалните стипендии и тези за успех. От Университета за национално и световно стопанство са категорични, че поне през първия семестър няма да затруднят своите студенти в това отношение, тъй като имат необходимите средства, а за втория семестър предстои да бъдат гласувани нови пари, което вероятно щяло да мине безпроблемно. Опитахме да се свържем с хора, които отговарят за стипендиите в Софийския университет, но такива така и не бяха открити. Ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев отказа коментар, тъй като бил в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8736 |12.09.2010 Компромат за подкуп взриви Сливен . 33| 6841 |10.09.2010 За "Жертвите на комунизма" ще говорят в Брюксел . 4| 6725 |09.09.2010 Улесняват следването на българи от Украйна . 4| 7322 |01.09.2010 50 деца от Цариброд ще учат изцяло на български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads