Реклама / Ads
0| 6687 |26.05.2007 АКТУАЛНО

Зад продажбата на „Тайната вечеря” с Тато стоял Игор Марковски

.
кандал с картината “Тайната вечеря”, на която като Исус Христос е изобразен Тодор Живков, а апостолите са членовете на Политбюро и Людмила Живкова.
 

Скандал с картината “Тайната вечеря”, на която като Исус Христос е изобразен Тодор Живков, а апостолите са членовете на Политбюро и Людмила Живкова, се заражда, съобщиха запознати пред „Фрогнюз”. Платното, което предизвика сензация след първата публикация за него от журналистката Кристина Патрашкова във в. „24 часа” е фалшиво, твърдят някои от експертите, призовани да го оценят. То е изложено в галерия “Лорань” в столицата.
Собственикът на картината, който все още запазва анонимност, сам е потърсил галериста Лаврен Петров с молба картината да бъде изложена и продадена в неговата галерия. Познавачи на пазара у нас обаче смятат, че зад мистерията се крие името на Игор Марковски, организатор на търгове и тв водещ. Според тях именно той е „открил” картината и след големия интерес, който предизвика публикацията в „часовете”, решил да използва ситуацията и да изкара добри пари за нея.
В интерес на истината експертите са разделени на два лагера. Едните твърдят, че картината е рисувана в началото на 80-те години, но други са убедени, че тя е от по-ново време. Първите се аргументират с остарялостта на боите, но опонентите им доказват, че това може да го постигне всеки студент от Академията. Така се правели дори икони отпреди 2-3 века и разпознаването им било доста трудно. Освен това Андрей Луканов бил изографисан във вид, както е изглеждал поне 4-5 години след сакралния 10 ноември 1989 година. Имало поне няколко техники за състаряване на картини.
Картината ще бъде изложена в галерията до 29 май. Специалисти са искали демонстрацията на картината да започне от 24 май, но Лаврен Петров заяви, че все пак не би си позволил такова кощунство и я показа от 25-и. Има изключителен интерес към картината. Появили се и желаещи да я притежават. Галеристът не пожела да уточни цената, но каза, че тя е като на старите майстори и надхвърля 10 000 евро.
В тайна продължават да бъдат забулени собственикът и художникът на платното. Познавачи на депата на някогашното УБО отрекоха да са чували за подобна картина. Междувременно се появи слух, че Тодор Живков не само знаел, но и бил виждал картината, но разпоредил да не се унищожава, а да се запази. Така тя оцеляля през годините на тоталитаризма.
Очаква се в скоро време на пазара да се появи още една картина, но по-малко скандална от тази. Става дума за групов портрет на ръководството на СДС по времето, когато председател на съюза е бил Филип Димитров. „Имаше такова нещо, съпругата на Стефан Дичев - Лиляна ни направи този портрет, малко фундаментално платно в стил „Людмила Живкова”, което се казваше „Паметната 90-та”. Бях нарисуван с кафеникав балтон, какъвто никога не съм имал, и не бих си купил дори. Посмяхме се, после картината някъде изчезна, сигурно в някой склад на „Раковски” 134”, признава Димитров в едно свое интервю.
Може груповия портрет също да бъде изваден и обявен за продан, ако сполучи сегашната акция с „Тайната вечеря”, прогнозират спецове.
"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3686 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 23790 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3022 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 10969 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads