Реклама / Ads
6| 6554 |20.05.2016 АКТУАЛНО

Ат. Зафиров: Докладът за отбраната описва нищоправене

.
Атанас Зафиров
Липса на средства, корупция и тревожно текучество в бойните части са достиженията на ръководството на МО. Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2015 г. поставя редица проблеми в сектора и почти никакви отговори. От него става ясна политиката на нищонеправене за сметка на гръмки обещания. Това казва депутатът от БСП Атанас Зафиров.
 
Нашата парламентарна група няма да го подкрепи, каза още той в пленарна зала.

Зафиров постави основно три главни извода от доклада. На първо място депутатът подчерта, че продължава хроничният финансов недостиг. „Липсата на пари води след себе си невъзможността за осъществяване на нормален учебен процес в българската армия и съответно създаването и развитието на нови отбранителни способности”, каза още той и допълни, че дори осигурените и гарантирани средства не се подават ритмично. Според него това от своя страна рефлектира в състоянието на техниката, която в много случаи е напълно непригодна. По думите му записаната в документа констатация, че „независимо от финансовия недостиг и състоянието на въоръжението и бойната техника, българските въоръжени сили успешно са изпълнявали задачите си по мисиите”, която се преписва година след година, води до опасното внушение, че дори и без пари  техника, може да се работи.

Като втори основен проблем Зафиров посочи тревожното текучество и некомплекта на бойните ни части. „Имаме повече от 3000 свободни места, част от тях за офицери”, заяви Зафиров. Той припомни, че буквално преди дни са излезли нови тревожни цифри за масово напускане, предизвикано от ниските нива на заплащане и липсата на социална сигурност за военнослужещите. „През последното тримесечие на 2015 г. в определени военни формирования беше достигнат критичен некомплект от личен състав в размер на около 20%. Признаването на тази истина, граничеща с престъпление, не освобождава министъра на отбраната от отговорност”, категоричен бе социалистът. По думите му големият въпрос е – ще има ли политическа воля това ръководство за повишаване на социалния статус на военнослужещите, а не само за ограничаване и намаляване на социалните им права, както се прави в последно време. Той допълни и, че не се взимат необходимите мерки за подготовка на българските граждани със статус на запасни.

Като трети проблемен въпрос Зафиров посочи обществените поръчки. „Видяхме как се спират поръчки, проверки от Инспекторат и Сметна палата. Военната прокуратура обвини в длъжностно престъпление директора на най-ресурсната дирекция в Министерството на отбраната "Отбранителна аквизиция. Министърът бе разпитван в прокуратурата. Това говори за съмнения за една нездрава, корупционна среда”, обясни народният представител.

Зафиров заяви, че в резултат от всичко това е възможно да бъде поставено под въпрос доверието към Република България като надежден съюзник, още повече , че и в самия доклад се прави подобна оценка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11585 |04.05.2016 Д-р Ахундова: Докладът на „АликсПартнърс” е част от грабежа на КТБ . 0| 4083 |14.04.2016 Депутатите решиха да се разсекрети докладът за КТБ . 0| 4229 |13.04.2016 Станишев: Фирми с приходи над 750 млн. евро да отчитат печалбата си за всяка страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads