Реклама / Ads
6| 5881 |13.07.2010 АКТУАЛНО

Закон ще открива и развива децата-чудо

.
Източник: playcast.eu
Талантливите българчета ще бъдат отсявани още в детската градина и за тях ще се полагат специални грижи. На художници, музиканти, спортисти, певци и пр. вундеркинди държавата ще създава условия за развитие.
 

Това предвиждат промените в Закона за закрила на детето.
Експерти от социалното министерство и депутати обмислят да се промени целия семеен кодекс, който трябвало да се превърне в Кодекс за детето и семейството. Децата трябва да имат шанс да се развият и израстнат в свободна среда, да могат да разгърнат таланта си, обяви зам.-социалният министър Валентина Симеонова. За целта учителите ще бъдат обучавани още в университета да откриват вундеркинди. Това ще става по определени критерии, а не както сега в някои училища, където решаващи са връзките на родителите и тяхното обществено и финансово положение, коментираха експерти. Те дадоха примери пред Frognews.bg за искани огромни суми от родители, за да бъдат пускани децата им във футболни отбори на елитните ни клубове. Само дебели връзки и дарения пък отваряли вратите на известни лицеи и колежи. В същото време циганета, родени музиканти и танцьори, оставали без грижи и след време улицата ги превръщала в аутсайдери.

Става дума за наистина ранно професионално ориентиране, което в момента в страната напълно липсва и това е голям  проблем. Ако отрано сме наясно със заложбите на детето, ако то има интерес към точните науки и математиката, да кажем, ще знаем и как да го стимулираме, за да ги развие. Въпрос на организация и експертиза, не толкова на пари е готвената промяна, смята Симеонова.

В момента всичко все още е на ниво идеи, които тепърва ще се обсъждат нашироко от експертите в различните сфери. Целта е обаче новото законодателство да постави детето в центъра на вниманието на обществото и всички институции – социални, образователни, спортни, културни и др. Щели да се обособят и центрове, които да следят развитието на децата-чудо.

Сега се правят изложби на деца, музикални продукции, състезания, но единствено внимание децата получават, ако попаднат в обектива на медиите, което е крайно несправедливо, категорични са педагози. Според тях в т.нар. елитни училища се плащат огромни такси, но обучението не е на нужното ниво. За останалите деца остава шансът да се борят сами или да поемат към чужбина. Които обаче не разполагат със средства често спират своето развитие и не развиват таланта си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5938 |07.06.2010 М. Попова: Ще има нов закон за честни магистрати . 11| 5926 |10.03.2009 „Мотли Крю” откриват Калиакра Рок Фест 2009 в Каварна . 18| 9790 |20.02.2009 Откривателят на Рогозенското съкровище работи в цех за каучукови уплътнения . 0| 5776 |05.07.2008 Manowar откриват Калиакра Рок Фест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads