Реклама / Ads
23| 11605 |28.10.2008 АКТУАЛНО

Започват мръсни игри с бебета ин витро

.
Специалисти от ин витро центорве у нас скочиха срещу идеята 10-те милиона лева, които правителството отпуска по програмата за изкуствено оплождане, да отидат в един фонд.
 

 Това стана по време на  кръгла маса за репродуктивното здраве в рамките на “Мeдикус, Денто, Галения”, в Пловдив.  В рамките на “Медикус” Антония Първанова - зам.- председател на комисията по здравеопазнане заяви, че по предложение на правителството Народното събрание е взело решение да финансира с 10 милиона лева от бюджетния излишък програма „Ин витро”. Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми като държавата се ангажира да плаща за процедури ин витро, които са доста скъпи, поясни тя. АГ специалистите обаче смятат, че започва мръсна игра с “бебета ин витро”, която стартира със създаване на фонд, който да усвои тези 10 милиона, които трябва да се усвоят до края на 2008 г. С тях могат да се направят 2000 опита – които сега се извършват за една година, каза специалистът по стерилитет от АГ болница “Селена” д-р Ангeл Ставрев. Фондация “Искам бебе” и сдружение “Зачатие” искат да направят фонд за усвояване на 10- те милона. Това означава, че трябва да се назначат хора със заплати, работещи във фонда, за усвояване на средствата, а те ще дръпнат от парите. Вторият притеснителен момент е , че се създава възможност за корупционна практика, защото не е ясно по какви критерии и към какви центрове се насочват средствата , коментира д-р Ставрев. Здравната каса има изработени критерии и най-добрия вариант е сумата да бъде разпределена на две. До момента никой не обсъжда  подобен вериант. Срещу фондът предложен от правителството най-напред е реагирал собственикът на центъра за репродуктивно здраве и депутат от БНД доцент Атанас Щерев. Такъв фонд не е коментиран в Народното събрание, е заявил известният специалист, разказват присъстващи на срещата.
Той се е обявил категорично против създаването му. След след реакцията на Щерев са скочили и други гинеколози. Срещата с АГ специалистите за усвояване на 10-те милиона предложени от правителството е преминала в остър и груб тон, стигащ до скандал.
България има 15 центъра извършваши ин витро прпоцедури. Между 10 и 15 милиона лева  годишно се харчат за ин витро процедури, през които минават около 2000  семейства. Това съобщи д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, на кръгла маса с тема „Изработване на стратегии за решаване на репродуктивни проблеми”. Според д-р Табакова досега държавата е осигурявала едва 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на млади семейства, които имат репродуктивни проблеми.  150 000 са безплодните двойки у нас.

Мария Великова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5888 |28.10.2008 Уволниха 75 журналисти от Los Angeles Times . 6| 6104 |28.10.2008 International Herald Tribune: Има опасност България да стане поучителният разказ за ЕС . 1| 5741 |25.10.2008 EП одобри програма за защита на подрастващите в интернет . 12| 5748 |25.10.2008 Репортери с граници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads