Реклама / Ads
1| 6144 |10.07.2007 АКТУАЛНО

Заря, камбани и топовни залпове пред театър ,,Иван Вазов”

.
Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълнява Чайковски, Гершуин и Сен-Санс на българска сцена, съвместно с Лятната филхармония под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. Концертът е посветен на 70-годишнината от смъртта на Джордж Гершуин. Специалните акценти в програмата са откъсите от филмовата музика на Джон Уилямс в ,,Междузвездни войни”, ,,Извънземното”, ,,Хари П
 

Васко Василев

Почитателите на класическите шедьоври могат да станат свидетели на уникалното събитие в сряда на площада пред Народния театър ,,Иван Вазов". С концерта София бавно, но славно започва да се доближава до европейските културни традиции - класика на открито в горещите летни дни.

Веско Ешкенази е възпитаник  на Държавната музикална академия ,,Панчо Владигеров”, лауреат на международните конкурси за цигулари ,,Виенявски”, ,,Пекин” и ,,Карл Флеш”. Изнасял е концерти в почти всички европейски страни, в Южна и Северна Америка, Индия и Китай. През сезона 1999-2000 г. е избран за концертмайстор на амстердамския кралски оркестър. Виртуозът свири на един от най-ценните и качествени инструменти - цигулка Гуарниери дел Джезу от 1738 г., предоставена му от фондация на Дойче банк.

Концертът в София ще бъде дирижиран от братовчеда на Веско - Максим Ешкенази. Вестник ,,Лос Анджелис таймс” описва Максим като ,,енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с ,,пълна увереност и вникване”. От няколко години той живее и работи в Америка. Работил е съвместно със Зубин Мета, Майкъл Тилсън Томас, Еса-Пека Салонен. Диригентските му ангажименти включват позициите на музикален директор на оркестъра ,,Бейкърсфийлд”, както и поста директор на камерния оркестър ,,Музика на промяната”, помощник-диригент на Американския младежки симфоничен оркестър и помощник-диригент на камерния оркестър ,,Херберт Пипер”. Спектакълът ще завърши със зрелищна заря, топовни залпове и камбани под звуците на ,,Увертюра 1812” от Чайковски. Зад този предстоящ музикален празник стои подкрепата на анонимни организатори от финансовия бранш в София, които даряват на столицата едно стойностно събитие за ценителите на класическата  музика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5059 |10.07.2007 Влак блъсна кола с четирима пътници до Казанлък . 0| 6376 |10.07.2007 Българчета и французойчета описаха Източните Родопи в книга . 0| 13563 |09.07.2007 Показаха самолета мечта – Боинг 787 Dreamliner . 0| 7929 |08.07.2007 Светът осъмна с нови 7 чудеса, французи, гърци и руснаци обидени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads