Реклама / Ads
36| 11505 |06.01.2019 АКТУАЛНО

Защо F-16? Защото това е правилното решение

.
Продължават препирните покрай сделката за бойни самолети за армията. Препирни, защото, както за всичко останало, някакви хора, защитавайки определени интереси, волно или неволно разделят общественото мнение. Традиционно това разделение върви по оста русофили-русофоби.
 

В случая обаче руски самолети не участват в сделката и затова спорът се измества „за“ или „против“ американците. Малцина от коментаторите са наясно с техническите характеристики и възможности на самолетите. Сложна техника, върхови технологии, нововъведения последно поколение. Дори не всичките ни военни пилоти са наясно. А и как да са, като имаме около 90 пилота за вертолети, а само няколко машини в експлоатация… Как да се научат, как да станат асове. Същото важи и за пилотите на самолети. Досега летят на техника от съветско време. Добри-лоши, с това разполагаме.

 

Тези, които подкрепят варианта „Грипен“ не го правят, защото са вътрешно убедени в неговото превъзходство. Не те просто са срещу F-16 защото са американски. Кат няма как да вееш руското знаме и лика на Путин, подкрепи шведската машина, щото да си контра на янките.

 

Да, американската дипломация не се е отказала от съвета на почитания президент Теодор Рузвелт: „Говорете тихо, но носете голяма тояга“. За някои тя е леко недодялана, но да не забравяме, че американците са се учили от британците. Досега по-добра дипломация като модел и тайни служби като структура и действие от британските няма изобретени. Колкото й споровете по темата да продължават.

Много е просто. България е член на военния съюз НАТО. Пактът е създаден с подписването на Североатлантическия (Вашингтонски договор) договор през 1949 г.

 

Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

 

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г.

Кандидатствали сме, изпълнили сме условията, приели са ни. С приемането се задължаваме да спазваме всички правила на организацията. Коя част дотук не е ясна?

Швеция не е член на НАТО. Води преговори няколко години, но заедно с Финландия имат някакви опасения. Опасенията са просто формулирани: Граничим с Русия и се страхуваме, заради милитаристичната политика на Москва. Това е абсолютно право на Швеция да формулира своите мотиви и решения. Така се преценили, така постъпват. Шведските производители от СААБ са наясно, дори по-добре от някои наши политици, какво означава да членуваш в международна организация и как трябва да се спазват правилата. Но им се иска да продадат своите „Грипен“, които са наистина много добри. Повече от две години компанията провежда кампания в България, за да представи достойнствата на своя продукт. Абсолютно нормално.

 

Решението за F-16 било политическо, наскачаха някои. А какво да е? Политическо е, защото се взимат под внимание гео-политическите особености на страната в региона и Европа. Също и близостта до кризисни райони като Сирия, Близкия Изток, Ирак, а чрез Черно море до Русия. Да се пренебрегнат тези неща ли? Да не си дадем сметка, че САЩ е стожерът на НАТО, че налива най-много пари в съюза, че осигурява сериозна част от издръжката на бази в различни точки на планетата? На всичкото отгоре американският F-16 не само не отстъпва на конкурентите, но ги и превъзхожда по някои показатели. Разбирате ли – не се прави компромис с качеството, заради политическото решение. Качеството е доказано. В над 30 държави и техните армии.

 

Друг е въпросът, че някои политици, поради интелектуална недостатъчност, не успяват да аргументират това решение. „Патриотът“ Каракачанов ли да го направи? Цветан Цветанов ли? Не ги надценявайте.

 

Има правила в международните отношения, които не се коментират публично. Има интереси, цели и действия, които остават скрити за масовото любопитство. Искате да научите детайлите и някой да ви признае, че има лобизъм в решението за самолетите. А защо не искате да научим детайлите по изхарчените над 180 милиона народна пара за ТОЛ системата и електронните винетки, които скъсаха нервите на хиляди българи още на 1 януари? Защо не искате отговор на въпроса, защо плащаме най-скъпия руски газ в Европа? Защо не преговаряхме и не настояхме за преразглеждане на този договор?

 

В кои джобове потънаха милиардите за уж толкова нужната АЕЦ – Белене?

Кой разби КТБ и след това заграби най-апетитните й активи?

Защо не искате да узнаете кой „усвои“ 16 милиарда несъбрано ДДС?

Защо бе приета репресивната поправка да се запорират сметки и имоти на неосъдени или оправдани от съда лица?

 

Защо не искате да бъде разследван финансовия министър Горанов, за да се разбере имотното му състояние и „модела“, по който ползва безплатно луксозно жилище и вила?

Защо не обвинявате в лобизъм всички онези, които са купували навремето единствено и само съветско въоръжение и техника? Тогава бяхме във Варшавския договор, ще кажете. Вярно е и никой дори не коментира това – счита се за нормално. Такова било времето.

 

Времето се промени. Евразийските ценности може да са привлекателни за определени кръгове, но България, от своето основаване, а и преди това, когато римляните са „гостували“ на траките, принадлежи на Европа. Нали сме най-старата държава на Стария континент. Нали великият римски пълководец Флавий Аеций, който спаси западната цивилизация от Атила и варварите, е роден в Доростор, Долна Мизия, днешна Силистра? Натам сочи пътят ни през вековете и бъдещето ни, светло или не толкова светло.

 

Който иска, ще разбере за какво става дума. Който не желае – никакви аргументи няма да го убедят.

 

Страни-членки на НАТО са: Белгия, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Великобритания, Португалия, САЩ, Нидерландия, Франция, Албания, Германия, България, Гърция, Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия.

Мястото ни наистина е в това "семейство".

 

Георги К. Георгиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 12962 |28.12.2018 Радан Кънев към руския посланик: Благодарим за информацията, товаришч Макарафф . 5| 10988 |01.12.2018 Милка Христова: Рухнаха трите мита за управлението на ГЕРБ в София . 11| 12301 |06.11.2018 Защо Фандъкова има служебен автомобил, а взеха този на Мая Манолова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads