Реклама / Ads
Frognews
37| 8183 |15.01.2013

Защо полудяваме?

.
Шизофренната реалност, която обитаваме, е едно от възможните обяснения за полудяването на българина. Жестоките шапки, които ни скроиха в годините след прехода, така ни стягат главите, че обезумяваме, пише Мирела Иванова.

„Задържаха двама убийци с психични отклонения” - из новините на Вести.бг

Дискусиите, отключени от наредба на здравното министерство, която си поставя за цел да въведе нови правила къде и как да бъдат лекувани психично болните българи, внезапно съвпаднаха с три жестоки убийства, разтърсили обществото ни. Във всяко от тях пряко са замесени хора с психични отклонения. Този факт, както и повечето трагично-сензационни новини, сякаш настървяват медиите и нас, техните потребители, и умножават налудното бърборене поне по две. Отприщва се циклон от страховити данни, които като че ли нямат друга цел, освен да докажат, че всички вкупом сме натикани на поредното дъно и без да подозираме дори също страдаме от психични отклонения, което ни прави потенциални убийци, аутсайдери, нещастници и жертви.

Къде сме ние?

Може пък и да е така. От 2001 година не съществува регистър на българите с психични отклонения и заболявания, което означава, че цели дванайсет години всеки болен е оставен сам на себе си, на собствените и на семейството си грижи, лечебни стратегии, отговорности и отчаяния. Състоянието на държавните психиатрични болници е окаяно, специалистите напускат и отиват на работа в чужбина или в университетските клиники, където възможностите са по-приемливи.

Пределно ясно е какво обобщение може да се направи, но моята идея е, че в България винаги стигаме само до обобщенията, и на държавно и правителствено, и на лично ниво. Констатираме проблема, омрънкваме го, охленчваме го, овъргалваме го в логорейна перушина - и дотам. Решенията, които изискват дълготърпеливи политики, управленски и граждански усилия, въвеждане на трудни и дисциплиниращи правила, лишени от ореолите на бърза доходност и лесен популизъм, просто не се вземат.

Една от възможните епикризи

От години животът тече и се саморазпада като ожесточена говорилня. Наблюдавам политическите спорове около предстоящия референдум и все повече се убеждавам в гореизреченото. Едни хора, които се търкалят във високото на властта от промяната до днес, прескачайки от партия в партия или пък догматично предани на своята си, ни убеждават в някакви правди и кривди, зад които прозират озъбените им интереси. Те си мислят, че разговорът е за АЕЦ “Белене”, но ние го чуваме другояче: като цинична притча за цялостната съсипия, която включваше във времето закрития регистър на психично болните, източените и продадени на безценица предприятия, заменените и харизани гори, дюни, крайбрежни ивици, разсипаната инфраструктура, разграбените железници и обезлюдените села, поставените над закона едри и дребни мафиоти, феодализирането на две трети от България.

Колко време вече обитаваме шизофренната действителност, където овластените българи говорят едно, но ние чуваме друго, тъй като жестоките шапки, които ни скроиха в постпреходните години, така ни стягат главите, че полудяваме. Изпаднали от прокъсаните социални и семейни мрежи, изместени от центъра на общественото и лично внимание, с отнети възможности за дългосрочни стратегии и развитие, ние сме податливи и на най-примитивното зло и склонни да извършим всичко в отчаяното си оцеляване...

Автор: М. Иванова
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Защо македонците стават българи 6| 6108 |07.12.2012 . Бедни, бедни Фреди...Защо не призна за тетовскиот грав? 16| 18376 |17.10.2012 . Поколението „Защо”: гняв, Интернет, социално въображение 21| 8889 |17.07.2012 . Ася Пенчева: Какво се случи и защо ме осъдиха 18| 16142 |25.06.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ