Реклама / Ads
11| 8084 |12.06.2019 АКТУАЛНО

Защо трябва да подкрепим едно момче и пловдивските медии

.
Ръководителите на прокуратурата и службите пият шампанско – темата за тероризма измести неудобните за политиците и обвинението теми от последните седмици. Медийните им подгъзници се втурнаха презглава да бунят и провокират общественото мнение.
 

Това всъщност е била целта, когато се е взело решението да се огласи случая с „джихадиста-терорист“ от Пловдив.

 

Във вторник 10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на ученика, задържан по съмнения, че е замислял терористичен акт. Те изпратиха декларация до Съвета за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето, Националния съвет за журналистическа етика и Специализираната прокуратура. Повод за реакцията е фактът, че пеевската ферма разкри самоличността на 16-годишния младеж. 





Декларацията е подкрепена от БНТ-Пловдив, Радио Пловдив, БТА-Пловдив, „Пловдив24“, „Марица“, „24 часа Пловдив“, „Под тепето“, Трафик нюз, „Уча в Пловдив“, „Политика в Пловдив“. Чуха се гласове на подкрепа от журналисти в цялата страна

Тези действия подпалиха фитила на една медия и сайбията й, които избълваха зловония, за да убеждават какво зло е момчето от Пловдив, а институциите, издали името му са жертва на обществената кръвожадност.

 

Това, което досега никой ангажиран по закон да се бори с тероризма не направи, ще се опитаме да сторим накратко.

 

Обект на тероризма най-често са:

 

- Живота и здравето на гражданите;

- Обекти от националната инфраструктура;

- Природната среда;

- ИНФОРМАЦИОННАТА СРЕДА;

- Структури на държавното управление;

- Държавни и обществени дейци.

 

Известни са 200 вида терористични действия. Основните, според известния експерт Жан-Чарлз Брисард, са: политически тероризъм, националистически тероризъм, религиозен тероризъм, криминален тероризъм и ИНФОРМАЦИОНЕН ТЕРОРИЗЪМ.





Да си агресивен в угода на властта, прокуратурата и отделни институции заради лична изгода, е драстично незачитане на гражданските права и свободи на отделния човек. Именно гражданските права са в основата на конституциите на развитите демокрации. Да се възползваш от слабостта на едно 16-годишно момче, за да рекламираш  и проповядваш отхвърлени от цивилизования свят "ценности" е нечовешко.

 

Облечените във власт и присъдружните им медийни скунксове няма как да проумеят това. За тях разкриването на корупция по върховете на политиката и властта е равно на разкриването на домогванията на джихадистки групи.

 

Тероризъм има и на държавни институции спрямо гражданите. Арестът и побоя на ченгета над журналиста Иван Голунов в Москва е пример за такава „практика“. Мотивът: твърдения на прокуратурата, че е замесен в наркоразпространение.

В защита на работещия в интернет-изданието „Медуза“ журналист се вдигнаха хиляди негови колеги в Русия и по света, подкрепа изразиха десетки медии, между тях някои от най-големите и влиятелни в света.

 

В крайна сметка прокуратурата свали всички обвинения срещу Голунов, а биячите му бяха уволнени.

 

Така става, когато има задружност и отпор на беззаконието.

затова ученикът от Пловдив се нуждае от подкрепа, за да се справи с проблема, да осъзнае залитането и евентуалните последствия. Съпричастност срещу агресията - това е дилемата у нас.

 

В медийната кочина вярват, че тук всичко е под техен контрол и така ще е винаги. Не схващат, че промяната е неизбежна, както е неизбежна смъртта и тяхната окончателна деградация. Няма да ги спаси поредното обръщане на палачинката, защото отдавна са неживи.

 

През 2017 г. премиерът Бойко Борисов подписа в Лондон Декларацията на международния форум, който приравни корупцията към тероризма. Един ден ще се наложи да спазваме обещаното.

 

***

Фрог нюз заявява своята подкрепа на Декларацията на пловдивските медии и се присъединява към всички, които смятат, че срещу руския колега Голунов са извършени преднамерени репресивни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11137 |24.05.2019 Световноизвестният Й. Камджалов: Не ни трябват само букви, нужни са ни цели изречения . 5| 10313 |22.05.2019 Румяна Ченалова: Прокуратурата и КОНПИ трябва да проверят Гешев . 21| 9150 |15.05.2019 Стефан Тафров: Защо Пеевски отказва дискусии? . 3| 6725 |06.03.2019 Лозан Панов: Съдиите не трябва да мълчат пред опасността от автокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads