Реклама / Ads
8| 5636 |30.04.2011 АКТУАЛНО

Завръщането на ченгетата

.
Редно ли е един бивш комунистически шпионин да бъде днес авторитетен посланик на своята страна в чужбина? Не, отговаря българското правителство. Президентът Първанов обаче не е съгласен, писаха медии като ДПА и "Куриир".
 

В българската дипломатическа служба се очертава кадрови земетръс: предвижда се уволнението на всички посланици в чужбина, които са били навремето сътрудници на ДС. Засегнато е и самото външно министерство, пише Дойче веле.

Високопоставени дипломати, които по времето на комунизма са работили за ДС, сега се страхуват за мястото си. "България е единствената страна в Югоизточна Европа, в която тази чистка не бе извършена още преди 20 години", казва външния министър Николай Младенов.

Няма закон за лустрация

Цялата истина се разкри вследствие на проучването на миналото на българските дипломати. Оказа се, че преди 1989 почти половината от действащите сега дипломати са били сътрудници на комунистическата тайна служба. Бивши доносници представляват България като посланици в 13 страни от ЕС, включително в Берлин и Лондон. Посланиците във Ватикана и ООН също са били сътрудници на ДС.

Проблемът е, че няма закон, който да задължи разкритите доносници да подадат оставка. Въпреки това правителството на премиера Борисов иска да наложи оставката на 37-те засегнати посланици, с което да сложи точка на тази неприятна глава в новата история на България. "Ние не можем да се примирим с факта, че 20 години след обрата 40 процента от нашите посланици са били хора на комунистическата ДС", казва външният министър Младенов. Някои от дипломатите дори са завършили академията на КГБ в бившия СССР.

Протекция от високо място

Само че президентът социалист Първанов - който също бе разкрит като бивш сътрудник на комунистическите тайни служби - отказва да даде съгласието си за уволнението на посланиците. "Не малко от тях допринесоха много за присъединяването на България към НАТО и ЕС", твърди Първанов. "Като чуя такова нещо, ми се вдига кръвното", го репликира младият външен министър.

Министърът намери все пак изход: в открита конфронтация с държавния глава, той възнамерява да привика посланиците служебно в София и по този начин да ги откъсне от местоназначението им. Първата група се очаква още на 1 май. Втората ще последва на 1 юли, а третата наесен. Младенов се е зарекъл до Коледа в българските дипломатически представителства да не остане нито един бивш сътрудник на ДС.(ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7657 |29.04.2011 Б. Борисов: На футбол и на тенис не прощавам; мнозина са ми сърбали попарата! . 16| 23370 |27.04.2011 Бунт срещу шеф на клиника . 20| 9613 |25.04.2011 Скандално! Срещата на Дянков с Трактора - Менте! . 9| 7816 |23.04.2011 Фолкаджия шмърка кока за реклама!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads