Реклама / Ads
1| 3643 |11.12.2017

Обвинителният акт срещу шефа на БАБХ в София вече в съда

.
Източник: БГНЕС
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу А. Г.– директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София).

Той е обвинен по два текста от НК - престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК).

 

На 05 октомври 2016 г. Г. е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД - гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Г. е превишил властта си.

 

В хода на разследването е установено също, че целта на А. Г. е да се набавят облаги за дружеството „У.“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата дейност както „И.“ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ – София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.“ ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У.“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

 

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

 

На 05 ноември 2016 г. A.Г. разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.“ЕООД - дружеството „Б. Е. О.“ ЕООД - гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Както вече беше споменато подобни действа не са от компетентността на управляваната от Г. ОДБХ - София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б. Е. О.“ ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ - София били преустановени.

 

На А.Г. е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си - престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У.“ ЕООД.

 

А. Г. е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ могат да загубят бъдеща война срещу Русия или Китай, смятат експерти 6| 4086 |10.12.2017 . Гайдарски: Тежка манипулация е готвения протест срещу мораториума на новите лекарства 1| 3805 |09.12.2017 . Протест срещу мораториума за нови лекарства 0| 3201 |09.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО