Реклама / Ads
0| 5146 |23.10.2015 НОВИНИ

Николай Георгиев: В Кресна търсим подкрепа за политика в полза на хората и общината

.
Николай Георгиев
Необходима е активна общинска политика за социални грижи, каквато в момента липсва. Вярвам, че гражданите в риск, независимо от техния социален статус, етническа и верска принадлежност, възраст или форма на увреждане, имат право на достоен живот. Ние сме длъжници на тези хора! Това казва кандидат-кметът от БСДП за Кресна Николай Георгиев.
 
Николай Георгиев е кандидат за кмет на Кресна, подкрепен от БСП и коалиция „Обединени за Кресна”. Г-н Георгиев си поставя за цел да активизира общината – в икономическо и социално отношение, като я превърне в надежден източник на услуги за населението във всички сфери, при равнопоставено отношение към гражданите и фирмите. Сред приоритетите му са подобряването на достъпа на кресненци до ефективно и качествено здравеопазване и разширяването на обхвата на социалните услуги, които предоставя общината на нуждаещите се. Поставя като водеща задача решението на проблема с безопасността на главен път Е-79, който минава през Кресна.


- Как ще коментирате хода на предизборната кампания? Знаем, че внезапно данъчните се заинтересуваха от Вас и Ви изпратиха проверка.

- Наблюдават се целенасочени усилия от страна на управляващите за овладяване на местната власт на всяка цена и с всякакви средства. В това отношение Кресна не само, че не е изключение, а е един от показателните за тази кампания примери. За съжаление политиката се изтласква в периферията, а сблъсъкът на идеи и виждания е заменен с приоми и похвати, които не бива да наблюдаваме в нормалния политически живот.
Натискът тук започна още преди официалния старт на предизборната надпревара. На 16 септември в моя автомивка бе изпратена данъчна проверка. Иззети бяха документи и данъчните издадоха предписание да се явя в НАП – София в края на месеца. Смятам, че за внезапното им активизиране няма други основания освен целите, свързани с дискредитиране на политическия опонент. Като повод за проверката бе посочен ненамерен касов бон за извършена услуга, макар че в касовия апарат се вижда, че тя е таксувана. Явно е, че моята кандидатура притеснява някого.
Има и редица други обезпокоителни събития, свързани с нарушения на законодателството, включително Изборния кодекс, за които сме сезирали Общинската избирателна комисия. Сигнализирахме например за това, че досегашният кмет община Кресна системно пребивава в общинската администрация и използва кметския кабинет. Алармирахме също и за настойчивите сигнали, които получаваме, за опити за купуване на гласове.

- Кандидатирате се за кмет с подкрепата на коалиция на леви и центристки формации. Как обяснявате на избирателите, че лявата политика е добра за хората и за общината?

- Бих искал да отбележа на първо място, че залагаме на почтеността в предизборната си кампания, за което имаме подкрепата на ръководството на БСП и на останалите формации в коалиция „Обединени за Кресна”. Опитваме се открито да говорим с избирателите, пред които разясняваме точно това – че лявата политика носи ползи на мнозинството от гражданите и се грижи за техните общности. Опираме се на утвърдените от левицата стандарти за местно управление, които създават условия за активизиране на общините – в икономическо и в социално отношение. Местната власт е най-близо до хората и трябва да е най-надежден източник на услуги за населението във всички сфери и направления. Вярвам в това и ще работя в тази посока. От избирателите търсим принципна подкрепа за лява политика, защото тя поставя във фокуса интересите на хората и на общините, а не на малцинството и свързаните с него фирми.

- Управляващите делят пациентите на „социално значими” и „незначими”. По-бедните българи в малките населени места попадат във втората категория. Как ще осигурявате достъпно здравеопазване на кресненци?  

- В момента жителите на Кресна не получават адекватни здравни грижи. Общината разполага само с трима общопрактикуващи лекари, двама зъболекари и един специалист в доболничната помощ. Ако на някой се налага да посети болница, трябва да пътува до съседна община. В Кресна липсва подходяща материална база, недостига медицинското оборудване, което ограничава сериозно обхвата на медицинските интервенции тук. Спешен център има и той разполага с линейка, но често се налага тя да обслужва и други общини. Понякога пациенти с животозастрашаващи състояния чакат линейката с часове. Това създава истински риск за живота и здравето на хората, които са оставени сами да се грижат за оцеляването си и да се самолекуват.
Сегашното положение е недопустимо! Затова поемам личен ангажимент пред жителите на Кресна, че до края на кметския мандат ще осигуря на тях и на хората от останалите населени места в общината достъп до ефективно и качествено здравеопазване. Осъзнавам също и необходимостта от превенция, ще положа усилия и в тази посока.

- Може ли общината да се грижи адекватно за рисковите социални групи, най-вече пенсионерите, болните хора? Предвиждате ли подпомагане извън минималните социални грижи?

Необходима е активна общинска политика за социални грижи, каквато в момента липсва. Твърдо вярвам, че гражданите в риск, независимо от техния социален статус, етническа и верска принадлежност, възраст или форма на увреждане, имат право на достоен живот и справедливо отношение. Ние сме длъжници на тези хора! Затова съм набелязал конкретни цели, които ще преследвам като кмет. С моя екип възнамеряваме да въведем персонални карти, издадени от общината, за да могат хората с трайни увреждания, които не работят и разчитат единствено на инвалидни пенсии, да закупуват хранителни продукти от първа необходимост на ниски, складови цени в специализиран магазин към Домашния социален патронаж. За управлението на патронажа в общината ще бъде проведен прозрачен конкурс за доставчик на социални услуги, като в условията на конкурса ще залегне себестойност на обяд в рамките на 2,50 лв. за три ястия.
В общината ще продължат да функционират социалните програми за лични асистенти и домашни помощници. Ще оказваме помощ и подкрепа на нуждаещите се – около 100 граждани – в техните домове. Ще открием 60 нови работни места за социални асистенти.
Възнамеряваме да възстановим пенсионерските клубове в селата, които ще имат възможност да развиват социални и културни дейности. Ще открием Център за обществена подкрепа на деца в риск, който ще предоставя социално-педагогически услуги на нуждаещите се деца и техните родители и паралелно ще развива самостоятелна културна дейност. За хората с ментални увреждания ще изградим центрове за подкрепа и домове за седмична грижа, където да пребивават и да бъдат подкрепяни денонощно. Това са все мерки, които стъпват на заложената в левите стандарти политика за разширяване обхвата на социалните дейности, за които отговаря общината.

- През Кресна минава главен път Е-79. Нерешените проблеми с пътната безопасност създават заплахи за населението. Планирате ли мерки за намаляване на инцидентите?

- Да, въпросът е много сериозен. Знаете, че жителите на Кресна излязоха на протест и настояха да бъдат взети мерки в най-опасния участък, където инцидентите са чести. Катастрофите и жертвите са прекалено много. Инициативен комитет изготви декларация, която изпрати до Народното събрание, Министерския съвет, президентството и областната администрация, заедно с подписка, в която се включиха близо 1 800 местни жители. Настояхме за поставяне на ограничители на скоростта от типа „легнал полицай” и камери в кресненския участък на главен път Е-79. В добавка, светофар на основното кръстовище в центъра на града ще допринесе за по-безопасното преминаване на пешеходците. Искаме проблемът с катастрофите, който застрашава кресненци, който всяка година отнема човешки живот, да се реши трайно. Това ще бъде един от приоритетите ми като кмет на общината.

- Вярвате ли, че общинската администрация може да помага повече на гражданите и бизнеса и да е активен участник в местната икономика? Ще работите ли за бързо и ефективно обслужване за всеки?

- Наред с отстояването на обществения интерес във всяко отношение, водеща отговорност на кмета е и подкрепата за развитието на местния бизнес, на предприемачеството, на производството. От степента на стопанско развитие зависи стандартът на живот в общината, сигурността на доходите и благоденствието на населението. За да подпомогне реално икономическото развитие общинската администрация трябва първо да гарантира условия за нормална дейност чрез равнопоставено третиране на всички стопански субекти. На следващо място е необходимо да се възстанови доверието на местния бизнес, който да бъде подпомогнат в развитието си. Убеден съм, че кметът има решаваща роля в този процес. Общинските търгове, обществените поръчки са част от инструментите за това. Други възможности се откриват чрез предоставяне на търговски площи, подкрепа за изготвяне на проектни предложения и т.н. Ще активизираме и общината като стопански субект – цел, която е част от левите стандарти за самоуправление.

Равнопоставено отношение трябва да получават и всички граждани при взаимодействието си с местната власт. Трябва да върнем и тяхното доверие и ще го направим като следваме политика на безкомпромисни действия по отношение на случаите на нетолерантно поведение, дискриминация и корупционни практики. Този оздравителен процес минава през скъсване с пороците на миналото и провеждане на открита и честна общинска политика, която ще създаде климат на доверие и ще върне на гражданите усещането за тяхната първостепенност и обществена значимост. Трябва да изградим местна общност, която се фокусира върху устойчивото развитие с активно участие на гражданите и местния бизнес, на общината и кмета. Така разбирам политиката за хората и общините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4382 |20.10.2015 Кандидатът за кмет на район Владислав Варненчик Николай Костадинов се срещна с представители на Тракийското дружество . 0| 3407 |20.10.2015 Николай Иванов: Всички творчески съюзи в града ще получават още по-голяма подкрепа, защото духът на Враца е кауза . 0| 4001 |20.10.2015 Николай Зайчев лично поздрави лекарите в Пещера с техния професионален празник . 0| 3714 |20.10.2015 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Пещера Николай Зайчев се срещна с колектива на „Винпром Пещера”АД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads