Реклама / Ads
2| 10608 |21.10.2019 НОВИНИ

Нови разкрития за корупционите практики в Столична община, направи кандидатът за кмет на София от Възраждане – Николай Дренчев

.
Николай Дренчев
Синът на кмета на столичния район Връбница е изключителен представител на американска офшорка, която притежава луксозен имот в кв. Бояна и дъщерно дружество с капитал от 2 000 000 лв.
 

От щаба на кандидатът за столичен кмет на партия Възраждане, оповестиха нова порция разкрития за корупционно поведение и практики от страна на софинйската общинска администрация и по-конкретно от страна на тази в район „Връбница”.

 

След разкритията за раздадените общински жилища на близки до районния кмет Младен Младенов служители в район „Връбница”, този път от партията на Костадин Костадинов изнесоха подробности за начина, по-който се правят обществените поръчки от скандалния районен кмет на ГЕРБ.

 

Прочита на публично достъпната информация за провежданите обществени поръчки във „Връбница”, разкрива доста притеснителни обстоятелства. Един пример обаче, буди най-големи въпросителни.

 

В западните и северозападните покрайнини на София и в частност, в районите „Връбница”, „Надежда”, както и в съседната община Божурище има няколко фирми с един и същ собственик, които се къпят в паричната любов на управляваните от ГЕРБ районни кметства. Особено щедър към този „преуспял бизнесмен” е кметът на район Връбница Младен Младенов.

 

Става въпрос за местния бизнесмен Евтим Божилов Славков, неговите фирма  „Кристал 2007“ ЕООД и консорциума „ПРОФИ-СТРОЙ“ ДЗЗД, в който „Кристал 2007“ ЕООД на Евтим Славков държи 90%.


.

Справка в регистъра за обществените поръчки сочи, че в периода 2011 – 2018 г. през последните два мандата от управлението на ГЕРБ в район „Връбница” и съседните му район „Надежда” и община Божурище, тези две фирми на Евтим Славков е спечелили общо 7 обществени поръчки на стойност от близо 6 000 000 (шест милиона) лв. без ДДС. Предметът на поръчките е свързан с ремонт на улична мрежа и тротоари, изграждане на ВиК инфраструктура.

 

Три месеца преди изборите, в края на м. юли 2019 г. като единствен неотстранен в процедурата за подбор на участник, фирмата на „Кристал 2007“ ЕООД на Евтим Славков печели още една поръчка на стойност 400 000 лв. без ДДС за „Текуща поддръжка на уличната мрежа и  съоръжения на територията на Столична община - район „Връбница“.

 

Дотук, всичко би било в рамките на нормалните процедури при обявяване и провеждане на обществените поръчки, ако в много от случаите фирмата „Кристал 2007“ ЕООД или консорциума, в който участва не беше единствен участник в поръчките или като единствен участник, допуснат до отваряне на ценовите предложения. Разбира се,  предложените цени от печелившите фирми на Евтим Славков винаги са максимално близки до пределно допустимите максимални стойности по поръчките.

 

Във всички тези случаи, вместо да прекрати поръчките (при един единствен останал участник), както препоръчва Законът за обществените поръчки (чл. 101, ал. 2), Младен Младенов охотно сключва договори на максимални цени. При тези обстоятелства, очевидно принципи като целесъобразност и икономичност при харченето на парите на данъкоплатците в София стоят на втори план.

 

Защо се случва това, и защо този бизнесмен и неговите форми се ползват с такова благоволение от страна на столичната администрация, става ясно от едно “невинно“ събитие от 10 октомври 2019 г., провело се в разгара на предизборната кампания и напоително отразено в медии, на официалната интернет страница на партия ГЕРБ, на фейсбук страниците на г-жа Йорданка Фандъкова и кандидатът за пореден мандат като кмет на район „Връбница” Младен Младенов.

 

Става дума за едно от предизборните събития на ГЕРБ, кмета на София - Йорданка Фандъкова и кмета на Връбница – Младен Младенов под формата на среща с гражданите и бизнеса от района, което се провежда не къде да е, а в централата на фирмите на Евтин Славков – комплексът „Кристал“, намиращ се върху терен от няколко декара, между бул. „Ломско шосе“, ул. „Обелски път“ и ул. „Илия Георгов“ в столичния квартал Обеля. Обектът на местния бизнесмен Славков помещава голяма бензиностанция, автокъща, плувен басейн, ресторант, фитнес зала, конферентна зала, офиси и други съоръжения, на които би завидял всеки образцов комбинат за битови услуги от време на „соца“. Според Възраждане, това е нагледен пример за конфликт на интереси и поставя огромни съмнения за корупция.

 

Сянката на съмнението, относно корпоративните обвързаности на кмета на район Връбница – Младен Младенов, става още по-мрачна като се вземе предвид, че синът му (Васил Младенов), на доста крехка възраст през 2016 г., става едноличен представител на американската офшорка от щата Невада „ЙОДИНИ КОРПОРЕЙШЪН“, както и собственик, и управител в дъщерното й българско дружество „ИНВАЙРЪН СЪЛЮШЪНС“ с капитал от 2 000 000  (два милиона) лв. и седалище на ул. „Иван Кондов“ № 9 в столичния квартал „Бояна“, над Киноцентъра, където се помещава луксозна къща с размерите на прогимназия. От Възраждане питат, кой всъщност е реалния собственик на тази офшорка, и дали зад нея не стоят пари и хора, които са в основата на бизнеса с обществени поръчки в район „Връбница”, както от възложителите, така и от изпълнителите.

 

Краткият коментар на кандидатът за кмет на София от Възраждане – Николай Дренчев бе: „Както в този, така и в много други случаи, виждаме едно пълно самозабравяне от страна на общинската администрация в София, от десет години окупирана от ГЕРБ. Тези хора трябва да си отидат, а един пълен одит на голямата Столична община, както и на всичките й районни подразделения, следва да бъде първият ангажимент на новите хора, които ще застанат начело на София, след 27 октомври!”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4881 |17.10.2019 Възраждане с шокиращи разкрития за корупция и злоупотреба със служебно положение в Столична община . 0| 3782 |16.10.2019 Милко Панов: Да си кмет на Нови Искър означава да работиш за хората . 0| 4165 |16.10.2019 Венцислав Венков: Фонд „Твоят дом” ще обнови кварталните пространства в Шумен . 2| 4034 |11.10.2019 Мая Манолова: 200 нови зарядни станции за екоавтомобили и писта за екстремно шофиране ще има в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads