Реклама / Ads
0| 3616 |05.10.2019 НОВИНИ

Пенчо Милков: Като кмет мое задължение ще бъде да създам среда за изкуството в Русе

.
Пенчо Милков на срещата
Ще подкрепям съществуващите културни мероприятия и институции, но целта ми ще бъде с тях да се постигат и обществено значими цели, коментира кандидатът за кмет от Местна коалиция ”БСП за България” Пенчо Милков на среща с представители на културната общност в Русе.
 

"В културно и духовно отношение Русе е емблема. И тя се руши. Не аз съм човекът, прозрял този процес, но позицията на кмет предлага функцията на разпоредител на средства. А това от своя страна вече дава възможност за ефективна намеса в културния живот на Русе, но намеса, която да бъде в полза на града. И тази позиция вече е различна от това да си депутат от опозицията, защото за жалост в тази си роля нищо не можеш да направиш. Можеш да виждаш проблемите, да констатираш нарушенията, защото имаш достъп до информация. Но не можеш да решиш." С тези думи започна разговорът на Пенчо Милков, кандидат за кмет на Русе, издигнат от Местна коалиция "БСП за България" с представители на културната общност в града. На срещата присъстваха художници, поети, актьори, писатели, музиканти, интелектуалци.


"Днес повече от всякога имаме нужда от духовна храна", заяви Пенчо Милков. Той подчерта, че Русе е носител на тази енергия, но въпреки, че градът много пъти е преживявал трудни времена не е имало толкова голямо сътресение в духовния му живот, както днес. Затова в качеството си на политик той разбира, че отговорността да се подсигурят нужните средства и ресурси за справяне с тази тенденция, е голяма. Защото средствата, дадени за култура и развитие имат най-голяма възвръщаемост. "Аз си давам сметка, че като кмет трябва да бъда грижовник, продължител на нещо, което ще оставя след себе си. И не мога да допусна то да линее", каза Милков.


Това, което практичски ще направи, кандидат кметът коментира така: "Общината има средства, с които могат да бъдат подкрепени дейците на култутрата - като поддържа сградния фонд, като използва произведения на изкуството от русенски автори за официални подаръци от името на общината, като възпитава в отношение към изкуството широката, непрофесионална публика, като насочва децата и учениците към изложбените и концертни зали в града. Непрекъснатият диалог с дейците на културата, когато става въпрос за техните интереси и следва да бъдат решавни въпроси от културен харакетр, ще бъде приоритетен в дейността на администрацията.


Пенчо Милков сподели, че има изключителна мотивация да доведе до успешен финал участието си в битката за Русе. Защото изборът му да се кандидатира за кмет не е моментно решение и ако бъде избран ще направи всичко по силите си гражданите да не усетят сътресения в работата на общината.


Участниците в разговора споделиха, че най-важното е да има стремеж за запазване на националния характер на изкуството за преодоляване на негативния неолиберализъм, който изравнява всичко. Русе има твърде много достижения в духовната сфера, които трябва да бъдат стимулирани и давани за пример, а не подлагани на съмнения.


В хода на срещата бяха засегнати редица проблеми на културния живот в града. Присъстващите коментираха силно наболелия въпрос за състоянието на художествената галерия. Споделиха, че е необходимо общината да гласува бюджет, така че във фонада на галерията двсяка година да влизат поне по 10 - 15 качествени творби от български и чужди автори, защото в този фонд вече има бели полета. И дадоха за пример други общини в България, които отпускат сериозен финансов ресурс за изкуство.


От своя страна Милков заяви, че желанието му е пари да се намират за всички културни институции в града и ако бъде избран за кмет ще работи в тази насока. "Големите публични средства, с които разполага общината в момента, са насочени към големите публични проекти, заяви той. Всяко управление има своите приоритети. Това,което приключва в моента, ще запомним с големите обекти. Аз смятам да направим неща, които първо са за микроградската среда и второ, ще бъдат за възраждане на духовния живот, на спорта и други дейности, които ще дадат причина на хората да останат в Русе."


В заключение Пенчо Милков коментира: "Като кемт мое задължение ще бъде да създам среда за изкуството в Русе. Ще подкрепям съществуващите културни мероприятия и институции, но целта ми ще бъде с тях да се постигат и обществено значими цели - да се създават и поддържат добродетели за съвместно и мирно съжителство, за личностно самоусъвършенстване и изява, за гордост и привързаност към родното място. Интензивно ще търся начин културните мероприятия на града ни, които са от национално и международно занчение и водят тук изпълнители и публика, да се увеличават."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3353 |05.10.2019 Пенчо Милков: Общината трябва да създаде удобна среда за живот в домовете за възрастни хора . 0| 3576 |04.10.2019 Николай Бериевски в Дряново: Ние, от БСП, имаме решенията. Кандидати като Трифон Панчев ще се борят за по-добър живот в България . 0| 3640 |04.10.2019 Пенчо Милков: Училищата трябва да преминат на едносменен режим на обучение . 0| 3452 |02.10.2019 Пенчо Милков: Русе трябва да показва, че има производства от мащаба на ”АВКО”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads