Реклама / Ads
0| 6794 |01.06.2007 МИНАЛО

На 1 юни 1980 г. е излъчено първото предаване на CNN

.
Ирина Калчева Cable News Network, известна като CNN, е голяма кабелна телевизионна мрежа, основана през 1980 г. от Тед Търнър като подразделение на неговата компания Turner Broadcasting System, собственост на Time Warner. CNN първи въвеждат практиката на 24-часово отразяване и излъчване на новините пряко по телевизията.
 

Днес CNN е кабелна новинарска мрежа №1 в САЩ, като към края на 2004 г. предаванията й достигат до 88.2 милиона американски домакинства, както и до канадската публика. В световен мащаб телевизията се излъчва под името CNN International и е достъпна за над 1.5 млрд. души в над 212 държави.

 

Пилотното предаване на Cable News Network е излъчено в 18.00 часа местно време на 1 юни 1980 г. След обръщението, направено от Тед Търнър, телевизията излъчва първия си инфомационен бюлетин с новинарския екип Дейвид Уокър и Лоис Харт. След дебюта си CNN бързо се разраства и се сдобива с няколко уеб сайта и две радио мрежи, както и 42 бюра и над 900 асоциирани местни станции, някои от които чуждоезични, покриващи цял свят. Въпреки популярността си в Съединените щати обаче, тя остава втора по мащаб на международното си новинарско покритие, като достига едва половината от зрителите на по-старата BBC News. За разлика от ВВС, кояо поддържа широка мрежа от репортери и бюра, CNN International използва предимно местни журналисти, които са пряко засегнати от събитията, които отразяват. В резултат на това се получава много по-непосредствен и непринуден стил на предаване на информацията от горещите точки. Въпреки това обаче, CNN жъне противоречиви критики от чуждите страни (например тези от Близкия Изток), че предаванията й имат проамерикански оттенък, както и от родната си аудитория, според която телевизията има либерални и антиамерикански пристрастия.

 

Превратен момент в историята на CNN е първата война в Персийския залив от 1991 г., която изстрелва телевизията в звездна орбита. Причината за това са безпрецедентните сензационни репортажи на нейните журналисти от Ирак, както и фактът, че тя е единствената телевизия, която излъчва предавания по време на първите часове от американските бомбардировки над района. Тайните телефонни репортажи на Бърнард Шоу, Джон Холиман и Питър Арнет на живо от хотел „Ал-Рашид” в Багдад са едни от най-напрегнатите и разтърсващи в историята на телевизионната журналистика, а авторите им от неизвести и нископлатени репортери се превръщат в медийни звезди. След репортажите на CNN от Залива и други горещи точки като Могадишу, Пентагонът дори въвежда термина „CNN ефект”, с който обозначава отражението на 24-часовото излъчване на новини в реално време върху процеса на вземане на решения от американското правителство. Също така, CNN е първата телевизия, която излъчва покъртителната новина за събитията от 11 септември 2001 г.

 

На 30 август 1995 г. CNN дебютира он-лайн със сайта си CNN.com, който се оказва изключително успешно начинание и днес е един от най-популярните новинарски сайтове в света.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2136 |28.03.2024 . . 12| 7873 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3520 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3791 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads