Реклама / Ads
0| 9590 |24.03.2014 МИНАЛО

10 братя остават живи през Първата световна

.
"Кралят и страната ви се нуждаят от вас", този призив кънти из Великобритания само няколко часа след обявяването на Първата световна война.В скромните си домове на терасовидните градски улици, братята Калпин не се поколебават нито за миг. Те са 10 мъже, всичките на възраст между 18 и 37 години. Двама от тях вече са били на служба в силите на Британската империя в чужбина, а в онзи момент всички са готови да дадат живота си за свободата.
 

В тези първи хаотични седмици на август и септември 1914 г., когато британците се готвят за война срещу Кайзера, десетимата братя заминават да се бият в окопите на Франция и Фландрия и да защитават страната си по море, разказва "Дейли Мейл".

Невероятно е, но в крайна сметка всички братя Калпин се завръщат у дома живи.

Век по-късно Калпин са приветствани като най-голямата група от братя, които някога са ходили на война. Техният безкористен патриотизъм им спечелва публични благодарности и поздравления от крал Джордж V, от премиера и от кмета на родния им град Йорк.

В наши дни малцина (бел. ред. дори британци) са чували за невероятната история на братята Калпин, а никой не знае, че те са били поздравени от самия крал.

Майкъл Калпин, внук на Ърнест Калпин, който е служил във военноморските сили на Великобритания през Първата световна война, разказва: "Баща ми винаги е бил малко разочарован, че десетимата братя не са получили признанието, което заслужават. Удивително е, че десет братя отиват заедно на война, много малко вероятно е това някога отново да се случи. Надявам се, че стореното от тях ще се помни".

През септември 1914 г. шестима братя от Йоркшир се записват в армията. Сред тях е и Джеймс Калпин, 32-годишен бивш шампион по бокс на Йоркшир, който е служил по време на втората война в Африка. Други двама се записват в Кралската флота.

24-годишният Артър Калпин служи почти осем години в армията и е в Индия, когато войната избухва. Уилям Калпин пък е на служба в Малта. Скоро те се присъединяват към осемте си братя, за да се бият за родината си по суша и море.

Въпреки, че сведенията от времето на Първата световна война понякога са неубедителни, оказва се, че родителите Патрик и Сара Калпин виждат как всичките им десет момчета се завръщат живи от фронта.

Уилям е бил ранен в бой, но се завръща у дома, най-малкият Дейвид служи на кораб, потопен от германците, но бива спасен и също се връща при семейството си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8814 |21.03.2014 Прабългарите са първите владетели на Крим . 0| 6142 |20.03.2014 Следвоенните разкази на Ремарк- за първи път на български . 37| 28865 |18.03.2014 Ванга за Украйна и Русия . 0| 5999 |17.03.2014 100 години българско литературно присъствие в Бразилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads