Реклама / Ads
Frognews
0| 5751 |28.07.2017

10-годишен провал на електронното здравеопазване установи Сметната палата

.
10-годишен провал на електронното здравеопазване установи одит на Сметната палата. Проверяващият орган даде на министъра на здравеопазването 20 препоръки, както и 7 на управителя на НЗОК като те трябва да се изпълнят до края на следващата година.

Сметната палата извърши одит на изпълнението „Електронно здравеопазване“ за периода от 01.01.2012 г. - 30.06.2016 г. Установено е, че въпреки че то е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии, през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство.

 

Отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

В доклада на Сметната палата е записано, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване.

 

До края на одитирания период няма разработени и утвърдени национални здравно-информационни стандарти и медицинска документация, съответстващи на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация. Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява.

 

Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време.

 

В заключение от Сметната палата посочват също, че резултатите от проведеното национално представително изследване на удовлетвореността на гражданите от реализацията на електронното здравеопазване потвърждават наличието на съществени пропуски в дейността на институциите.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бавенето на държавни пари проваля Пловдив като европейска столица на културата? 0| 4295 |24.07.2017 . За Аню Ангелов Дянков и Ненчев провалили купуването на нов изтребител 0| 8587 |19.07.2017 . Провал на преговорите за Сирия 0| 4863 |15.07.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ