Реклама / Ads
4| 8621 |10.01.2017 МИНАЛО

20 г. от протестите срещу Виденовата зима

.
Източник: Четвърта-власт
Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 г. Тогава хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание.
 
Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. Протестите водят до предсрочни парламентарни избори.

В периода януари и началото на февруари през 1997 г. изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв. За периода от април до октомври фалират 15 банки.

Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат.

На 10 януари Народното събрание отхвърля втория вот на недоверие срещу кабинета „Виденов“, при което напрежението нараства. СДС организират множество протести срещу Виденов и настояват за оставката на министър-председателя. В началото на 1997 г. страната изпада в хаос. България е скована от стачки на работници, организирани от Съюза на демократичните сили и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ организират Втора национална стачка (първата е през 1990 г. срещу правителството на Андрей Луканов). Пътищата са блокирани, работниците отказват да работят, инфлацията расте с дни, а зърното е на привършване, с което започва недостиг на хранителни продукти. За около един месец цената долара спрямо лева скача на 3000 лв., а инфлацията вече е 300%. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $.

В София се организира голям митинг на разгневени граждани. Те се струпват пред Народното събрание с иск Виденов да подаде оставка като министър-председател. Напрежението ескалира и пред НС се събира огромна тълпа, която започва да става неконтролируема. Хората започват да нахлуват в сградата, но президентът Петър Стоянов  успява временно да ги успокои. В крайна сметка обаче голяма тълпа протестиращи нахлува в Народното събрание. Опитът на полицията да ги спре се оказва неуспешен и голяма тълпа от хора нахлува в сградата. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите. Жан Виденов подава оставка като министър-председател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5008 |30.12.2016 Тачър готвела съюз със СССР срещу Германия . 13| 5876 |19.06.2016 Готвили атентат срещу американското посолство у нас през 90-те . 11| 8785 |17.05.2016 ”Родопски хайдути” скочиха срещу ”възротиделка на помашките традиции”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads