Реклама / Ads
19| 10339 |20.12.2013 МИНАЛО

4-ма бг дипломати спасители на еврейски семейства от нацистките лагери на смъртта

.
Откриване на документалната изложба „Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ - 1943“
Ддокументи и снимки от Държавните „Архиви“ съживиха историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 г.
 

В „Центъра за мир Перес“ в израелската столица Йерусалим беше открита документалната изложба “Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи – 1943”. Стотици документи и снимки от Държавните „Архиви“ съживяват историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година. Изложбата представя живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и чудотворната проява на гражданска добродeтел и човешка солидарност на българското общество в лицето на митрополитите Кирил и Стефан, на народния представител Димитър Пешев и на всички обикновени българи, защитили съгражданите си от еврейски произход.

 

За първи път изследванията на архивите от страна на български и израелски учени поставят акцент върху усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста. Въпреки официалната политика на българското правителство и действащите забрани през годините на Втората световна война българските дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон издават повече от 1 000 транзитни визи на много евреи от различни европейски страни, с което откриват пътя към тяхното спасение.
 

„Гражданското общество в България, държава съюзник на Третия райх, успява да спаси своите еврейски сънародници. Като наследници на този пример за хуманност и гражданска доблест - наш дълг е да почитаме паметта и делото на спасителите, и да напомняме  на младите поколения за подвига на малка България, но също и да четат в пълнота трагичните страници на  историята за преследването на еврейската общност по времето на Втората световна война“, смята д-р Милен Врабевски, организатор на представянето на изложбата на Държавните „Архиви“ и дискусията „Спасени през България“.
 

Гости на събитието бяха Н. Пр. г-н Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел, д-р Хаим Гертнер, директор на отдел „Архиви“ в Яд Вашем, представители на израелското външно министерство, представители на Държавна агенция „Архиви“, учени и общественици.

 

Събитието  „Спасени през България“ е организирано от Фондация Българска Памет и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста.

Д-р Милен Врабевски открива дискусията „Спасени през България“


Д-р Шломо Шеалтиел, изследователски документационен център Яд Яаари, Израел  


Гости на дискусията „Спасени през България“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7225 |20.12.2013 Започват мъките на Богородица . 1| 18495 |27.12.2013 Черна, кървава Коледа в Кербала – преди 10 години . 9| 10505 |18.12.2013 Последната ни подводница: Продадено! . 5| 7565 |14.12.2013 Безсмъртният Член Първи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads