Реклама / Ads
3| 6513 |06.06.2014 МИНАЛО

70 години от десанта в Нормандия

.
Тържествата по повод 70-годишнината от десанта в Нормандия по време на Втората световна война започват днес във Франция. Тази операция откри Втория фронт – бойни действия на САЩ, Великобритания и Канада – срещу фашистка Германия през 1944-45 г. в Западна Европа. Споразумението за встъпване на САЩ и Великобритания във Втората световна война е постигнато на конференцията на лидерите на съюзните държави – Франклин Рузвелт (САЩ), Уинстън Чърчил (Великобритания) и Йосиф Сталин (СССР) в Техеран на 30 ноември 1943 г.
 

Целта на операцията, получила кодовото название „Овърлорд“ (Overlord), е завладяването на стратегически плацдарм за последващо настъпление към границите на Германия.

Германското командване очаква, че съюзниците ще се опитат да завземат едно от френските пристанища в пролива Па дьо Кале, за да осигурят снабдяването на своите войски в Европа. Обаче, отчитайки опита от предишни десантни операции, включително и неуспешния десант при Диеп в Северозападна Франция през август 1942 г., съюзниците решават да дебаркират на необорудван бряг.

Решено е разтоварването на транспортните кораби да се организира с помощта на плаващи кейове. За място на десанта е избрано крайбрежието на Нормандия (историческа област в Северозападна Франция). За осигуряване на секретност и внезапност е проведена.дезинформационна операция „Фортитюд“ с цел да бъде отвлечено вниманието на германското командване от истинското място на планирания десант.

В операцията (под командването на върховния главнокомандващ на експедиционните сили, американския генерал Дуайт Айзенхауер) са задействани американската, британската и канадската армия, а също полски военни части – общо 2,8 млн. души, около 6700 бойни и транспортни самолета и около 6500 кораба и транспортни съдове. Десантът в Нормандия става най-голямата десантна операция за цялата история на войните.


Срещу съюзническите сили се изправят войските на германската Група армии „Б“ под командването на генерал-фелдмаршал Ервин Ромел, наброяващи 528 хил. военнослужещи, 2000 танка и около 7000 оръдия. Бойните действия започват с атака на авиацията на съюзниците късно вечерта на 5 юни 1944 г.

Около 2600 бомбардировачи атакуват германските позиции през цялата нощ. По същото време под прикритието на масираните въздушни удари съюзниците стоварват парашутен десант – една британска и две американски въздушно-десантни дивизии.
70 години от десанта в Нормандия

На 6 юни в 6,30 ч местно време започва стоварването на морския десант. Пет дивизии – две американски, две английски и канадска – дебаркират в пет зони, получили кодовите названия Юта, Омаха, Гоулд, Джуно и Сорд.

Въпреки че германските войски не очакват атаката, те оказват ожесточена съпротива. Към края на деня 6 юни безвъзвратните загуби (убити, ранени, изчезнали и пленени) сред съюзническите войски съставляват 10,6 хил. души.

Съюзниците завземат три плацдарма и брода на реките Див и Орн, което им позволява да пристъпят към стоварване на бойна техника. За нейното снабдяване с гориво от Великобритания през пролива за първи път в световната практика са прекарани 20 бензинопровода.

Към 12 юни от Източния фронт в Нормандия са прехвърлени 12 германски дивизии. Към този момент обаче съюзниците са създали общ плацдарм с дължина 80 км по фронта и 10-17 километра в дълбочина, осигурен с прикритие по въздух и по море, а също и със снабдяване.

Опирайки се на този плацдарм, те започват настъпление и на 29 юни овладяват Шербур, на 18 юли – Сен Лоа, на 20 юли – Каен. В резултат на операцията, приключила на 24 юли 1944 г., е завзета територия от около 100 км по фронта и до 50 км в дълбочина.

Плацдармът се оказва два пъти по-малък от предвидения по първоначалния план.На него обаче могат да бъдат съсредоточени сили и средства за провеждането на крупна настъпателна операция в Северозападна Франция.

За периода от 6 юни до 24 юли 1944 г. съюзническите войски губят 122 хил. души, а германските - 117 хил. Загиват и около 20 хиляди мирни граждани.

Осемнадесет държавни и правителствени лидери, сред които шест короновани особи, участват днес в възпоменателните церемонии. Лидерите ще присъстват на възстановка на събитията отпреди седем десетилетия в Сорд бийч – кодовото название на най-източната от петте зони на нормандския бряг, край градчето Уистрам, където на 6 юни 1944 г. дебаркират британските военни.

На възстановката освен лидери като френският президент Франсоа Оланд, американският му колега Барак Обама, руският президент Владимир Путин, британската кралица Елизабет Втора, белгийският крал Филип, германската канцлерка Ангела Меркел и канадският премиер Стивън Харпър, ще присъстват и 7000 души, сред които стотина френски ветерани и 800 чужди ветерани, половината от които британци, а една четвърт – американци.
Източник: ЕПА/БГНЕС

Извън официалната програма на церемониите руският президент Владимир Путин ще има двустранни срещи с Меркел, Камерън и Оланд, за да обсъждат украинската криза.

На 8 юни хиляда парашутисти от няколко страни, от които 800 военни, ще направят колективен скок в Сент-Мер-Еглиз, първия освободен благодарение на дебаркирането френски град.

Като цяло 70-годишнината от десанта ще се отбележи с общо 400 прояви.Мерките за сигурност са драконови: мобилизирани са 12 хил. полицаи, военни и пожарникари. Медицинска помощ пък ще осигуряват 900 парамедици и пожарникари, 400 медицински сестри и 300 доброволци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6649 |27.05.2014 Земетресение извади мумия на 7000 години . 0| 6199 |04.05.2014 111 години от гибелта на Гоце Делчев . 5| 6838 |26.04.2014 28 години от Чернобил . 0| 7739 |23.04.2014 450 години от рождението на Шекспир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads