Реклама / Ads
6| 8834 |27.01.2015 МИНАЛО

70 години от освобождаването на Аушвиц /Освиенцим/

.
Аушвиц
На 27 януари 1945 година, точно преди 70 години, съветски войници освобождават останалите живи затворници в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в югозападна Полша. Дни преди това нацистите се евакуират от комплекса.
 
Това е мястото с най-масовото убийство в човешката история.

Точният брой на убитите все още се дебатира, но според американския Мемориален музей на Холокоста, германските СС-дивизии са избили най-малко 960 хиляди от 1,1-1,3 милиона депортирани евреи в лагера. Сред убитите има 74 хиляди поляци, 21 хиляди цигани, 15 хиляди съветски затворници и най-малко 10 хиляди души от други националности. Убити са също хора с хомосексуална ориентация и инвалиди. Това е нацисткият лагер с най-много избити, а може би и в човешката история.

При навлизането в концентрационния лагер съветските войници откриват изключително много доказателства за извършения ужас. Около 7 хиляди гладуващи затворници са оставени в лагера. Милиони притежания на мъже, жени и деца, заедно с 6 350 килограма човешка коса, са открити в лагера. Сега лагерът е превърнат в музей и в него са изложени 10 хиляди чифта обувки, 12 хиляди кухненски прибора, 3 800 куфара и 350 раирани облекла, носени от затворниците.

Първият нацистки лагер в Аушвиц, на полски Освиенцим, е създаден през май 1940 година, на около 50-60 километра от Краков. Лагерът е на територия от 40 квадратни километра.

През януари 1942 година нацистката партия взема окончателно решение да избие евреите. Вторият лагер Аушвиц-Биркенау, който е предназначен за изтребване на затворниците, е отворен на същата година. Разделен от телени огради, Аушвиц-Биркенау побира най-много затворници от трите основни лагера.

През януари 1942 година в лагера е изградена първата газова камера, където е използван отровният газ Циклон Б. Тъй като нацистите са смятали, че тя не е достатъчна за големия мащаб запланувани убийства, изградени са още четири камери. Те са използвани за систематичен геноцид до ноември 1944 година, два месеца преди освобождаването на лагера.

Районът между блокове 10 и 11 се е наричал „Блокът на смъртта" от затворниците. Между тези два блока са се извършвали екзекуциите.

Обаче ужасът не приключва с отровния газ. Мястото се е използвало и за медицински експерименти над евреи и цигани, включително кастрация, стерилизация и как реагират при определени заболявания. Известният „Ангел на смъртта", доктор Йозеф Менгеле, е един от практикуващите експериментите. Той най-вече е експериментирал при близнаци.

Третият лагер, наречен Аушвиц-Моновиц, е открит през октомври 1942 година. Предимно е използван за затворници, които са били експлоатирани да работят за германската химическа компания „Фарбен". Смята се, че 10 хиляди души са умрели там. Тези, които не са могли повече да работят, незабавно са били екзекутирани с инжекция с фенол в сърцето. СС започва евакуация на лагера в средата на януари 1945 година. Около 60 хиляди затворници са принудени да извървят около 50 километра в западна посока, където са качени на влакове към други лагери. 15 хиляди души са умрели по време на придвижването.

Смята, че 7 хиляди нацисти са действали в Аушвиц, но само стотици са преследвани за извършените престъпления.

Лагерът с най-много убити след Аушвиц е Треблинка в североизточната част на Полша, където се смята, че са загинали 850 хиляди души.

Повечето от лагерите са сравнени със земята, но Аушвиц-Биркенау е освободен преди да бъде напълно унищожен. Сега е музей.

Днес в целия свят и предимно в Европа се провеждат мероприятия по случай 70 години от освобождаването на лагера. Оцелели при Холокоста ще положат цветя и ще запалят свещи в лагера. Интересно е, че Русия не е поканена на годишнината в Полша заради ситуацията около Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5620 |22.12.2014 25 години от екзекуцията на Чаушеску . 12| 6443 |16.12.2014 Авторът на "1300 години България": Паметникът не е госпожица за харесване . 10| 21572 |11.12.2014 45 години „На всеки километър“, майор Деянов и Бомбата . 3| 6261 |17.11.2014 Фалоси на 8000 години намериха край Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads