Реклама / Ads
38| 12440 |09.05.2014 МИНАЛО

9-ти май: День победы или Ден на Европа? И двете!

.
На 9 май се отбелязват едновременно и Денят на победата и Денят на Европа.
 

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". Това са думите, с които на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към световните медии. Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация".

 

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър. Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана.

 

Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута.

 

9-ти май бележи и края на Втората световна война

В нощта на 8 срещу 9 май 1945г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа.

Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Приключва 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения, страдания мъка от пораженията и радост от големите победи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7087 |08.05.2014 Таймс: Британска шпионка съблазнявала сина на Леонид Брежнев . 5| 12315 |07.05.2014 Айфел откраднал символа на Франция от България . 0| 7734 |06.05.2014 Британец написал роман за бай Тошо . 0| 6199 |04.05.2014 111 години от гибелта на Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads