Реклама / Ads
4| 5318 |28.12.2014 МИНАЛО

Атентаторът срещу папа Йоан Павел II положи цветя на гроба му

.
Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан Павел Втори през 1981 г., е положил днес бели рози на гроба на светеца в базиликата "Свети Петър", предаде Асошиейтед прес.
 

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че изненадващата визита е продължила няколко минути. Смята се, че това е първото посещение на Агджа във Ватикана след опита за убийство на папа Йоан Павел Втори. Както и другите цветя, оставени на надгробния камък, белите рози от Агджа са били махнати по-късно от работници в базиликата. Говорителят на Ватикана каза, че няма нерешени съдебни въпроси между Агджа и Светия престол и че той е свободен да посещава Папската държава. Турчинът е поискал да се срещне с папа Франциск, но е получил хладен отговор, съобщи още Ломбарди, цитиран от Ройтерс. "(Агджа) положи цветя на гроба на Йоан Павел (Втори), мисля, че това е достатъчно", каза лаконично говорителят на Ватикана. Йоан Павел Втори, който прости на Агджа, го посети в затвор в Рим през 1983 г., припомня АП. По-късно папата се намеси пред италианските власти, съдействайки за освобождаването му през 2000-та година от италиански затвор, където турчинът излежаваше доживотна присъда за опита за убийство, извършен на площад "Свети Петър". Агджа след това излежа 10-годишна присъда в Турция по друг случай и сега е свободен. Когато Агджа бе заловен след стрелбата срещу папата, той каза, че е действал сам. По-късно заяви, че България и съветските тайни служби стоят зад нападението срещу папата поляк, заради неговата подкрепа за полското движение "Солидарност", което притеснило Москва. На два пъти италиански съдебни заседатели оправдаха трима българи и трима турци за предполагаема роля в стрелбата. Агджа често прави противоречиви изявления и твърди, че е месия, отбелязва АП. Италианска телевизия излъчи кратък запис от посещението на гроба, очевидно заснет от италиански журналист, който е придружил Агджа в базиликата. Турчинът може да бъде чут да казва "хиляди благодарности, светецо" и "да живее Исус Христос".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11041 |23.12.2014 Бъдни вечер, баба Коледа и буренки като Атомик . 3| 5634 |22.12.2014 25 години от екзекуцията на Чаушеску . 4| 8027 |21.12.2014 Днес се навършват 13 г. от трагедията в дискотека "Индиго" . 0| 5924 |19.12.2014 Вулканичен хоросан - тайната на Колизеума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads