Реклама / Ads
0| 5313 |09.08.2015 МИНАЛО

Бели гълъби в Нагасаки заради атомната бомбардировка преди 70 г.

.
Хора скланят глава пред трагедията
Три дни след Хирошима японският град Нагасаки си спомня днес за американската атомната бомбардировка, която преди 70 години отне живота на 74 000 души, предадоха световните агенции.
 

На 9 август 1945 г. в 11,02 ч. местно време ядрената експлозия унищожи 80 процента от сградите в града, сред които и прочутата катедрала Ураками, разположена на 500 метра от мястото на падането на бомбата.

 

Днес точно в същия час /2,02 ч. по Гринуич/ населението на Нагасаки и на цяла Япония спази едноминутно мълчание. В града отекна вой на сирени и звън на камбани.

Преди и след: 70 години от ядрения ад в Хирошима и НагасакиВ навечерието на 70-годишнината от атомните бомбардировки „Ройтерс” показва двата града тогава и сега

 

На възпоменателната церемония в Парка на мира присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и за първи път на Иран, както и хиляди граждани. САЩ бяха представени от посланика Керълайн Кенеди и от заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Роуз Готемълър.

 

След едноминутното мълчание кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване. После премиерът Шиндзо Абе направи изявление, а след това по традиция над града бяха пуснати бели гълъби, символи на мира.

 

Преди 70 години Нагасаки беше център на търговията между Япония и чужбина и беше известен с голямата си християнска общност. Бомбата, хвърлена над Нагасаки, беше известна като "Дебеланкото".

 

Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американския бомбардировач Б-29 да промени курса.

 

Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана", отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.

 

През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи.

 

В Нагасаки, както и в Хирошима, беше открит музей на атомната бомбардировка. През юли колекцията в него се увеличи с 26 снимки, направени година и четири месеца, след като САЩ хвърлиха двете бомби над японските градове. Тези снимки бяха открити неотдавна и на тях се вижда мястото в Нагасаки до непосредствения взрив на бомбата.

 

Всяка година в града продължават да умират хора от лъчева болест и всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 г. числото на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души, припомня БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6367 |08.08.2015 Отбелязваме 19 години от смъртта на Ванга . 6| 6830 |07.08.2015 Американски медии: Атомната бомба спаси Япония от съветска окупация . 1| 5602 |06.08.2015 70 години от бомбардировките над Хирошима . 0| 9841 |05.08.2015 Банята в Овча купел – разруха вместо лечебна вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads