Реклама / Ads
17| 17008 |29.11.2017 МИНАЛО

Божидар Димитров: Паисий е плагиатствал ”История славянобългарска” от Мавро Орбини

.
Божидар Димитров
Паисий не е бил с висше, и според мен е плагиатствал от Мавро Орбини. Това каза проф. Божидар Димитров по БНТ. Той обяви и една важна новина за българското културно-историческо наследство.
 
Преди дни в град Модена в Италия българска професорка откри най-старата история на България, написана 97 години преди “История славянобългарска” - от Петър Богдан - Бакшев. Това е нещо, което се търси от над 150 години.

Но това явно не е толкова важно, колкото сватбата на принц Хари. От научна гледна точка е по-добра тази история, защото авторът Петър Богдан има висше образование, добави той.

Той комчентира и казуса с искането на македонската църква: Правилното решение е откъснатите със сила епархии да се присъединят там, откъдето са откъснати, в случая Българската патриаршия. Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Македонската православна църква. Това откъсването е било директно, прогонват епископите. Короните им са в Националния исторически музей. Короните, които са им отнети, ако се върнат, ще им ги дам, каза Димитров.

Ако не искаш да решаваш даден проблем, се създава комисия. Гърците не искат думата “Македония” да се споменава дори и като прилагателно в държавата. Руската църква няма да се съгласи, защото ще трябва да признае и Украинската църква. Сърбия е с опасение, че могат да се откъснат още територии, и отново стана с по-малко България. Ще се намалява още ако продължават така, допълни още професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5625 |17.11.2017 Божидар Димитров: Борисов постави в неудобно положение другите партии . 3| 4551 |16.11.2017 Божидар Лукарски: ГЕРБ започва да дамгосва като БСП . 3| 4477 |27.10.2017 Божидар Данев: Бюджет 2018 е без визия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads