Реклама / Ads
0| 7673 |23.03.2018 МИНАЛО

БСП настоява да искаме от Турция обезщетения за тракийските българи

.
Настояваме справедливото искане за обезщетенията на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво. Нека ролята ни на посредник между Европа и Турция не е за сметка на ролята ни на защитник на българския национален интерес.
 
Това се казва в декларация на БСП по повод предстоящата среща Турция-ЕС във Варна.

"На 26 март отбелязваме значимо събитие в националния календар - Денят на Тракия. По време на Балканската война от 1912 година обсадата на Одрин от българските войски от октомври 1912 до 26 март 1913 година завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия. Решителна победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинги годишно изведе на бойното поле  след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона и спря едва при портите на вражеската столица. Радостта и възторга са неописуеми. За съжаление само след няколко месеца сме свидетели на едно от най-драматичните и трагични събития в българската история - геноцидът и преселението на тракийските българи от родните им места в Източна и Западна Тракия, който пряко засяга над 300 хиляди българи", се казва в декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5143 |29.02.2016 Турция е предотвратила 18 атентата от началото на 2016 г. . 11| 8847 |30.05.2015 Турция създава отоманска военна част . 8| 7923 |11.01.2015 Искаме си костите на цар Самуил!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads