Реклама / Ads

13| 6261 |19.01.2015

Булгар е бил търговски център между Азия и Европа

.
Съвременните дунавски българи не са безразлични към съдбата на хората, които живеят в земите на Волга и също са наследници на името българи – булгари, болгари. Волжани уважават наименованието "булгар" и мнозина от тях - привърженици на факта, че са от български корен , слагат към името си и прибавката "аль Булгари".
Любовта на волжани към народностното им име се подчертава и от истината, че във Волжка България имало няколко градове, които носят името Булгар. Например в Долна Волга е съществувал град Саксин-Булгар, а на мястото на град Джуне Булгар е разположен днешният Нижний Новгород.

Нека се спрем по-подробно на могъщия град Булгар, първата столица на Волжка България, от която днес е останал огромен археологически резерват и едно малко село, наречено Болгары. Древният град е бил разположен на високия бряг в близост до мястото, където река Кама се влива във Волга. Стратегическа точка, която може да контролира широките хоризонти на околността, в която е имало и три езера.

В 922 г. по време на владетеля Алмуш в Булгар пристигат пратеници, сред които е бил и арабският писател и изследовател Ахмад ибн Фадлан, който пише, че освен Дунавска България на север по Волга съществува и една друга България, която изповядва исляма.

Според различни източници, в по-късно време булгарските занаятчии са се ползвали с голяма слава. Тук е имало ненадминати майстори - ювелири, каменоделци, кожари, ковачи, леяри... Техните произведения били известни в далечни страни и към тях се е проявявал голям интерес. Булгар е бил важно търговско средище. Има документи за големия Ага базар, на който по суша и по Волга са се стичали много търговци от близки и далечни страни в Европа и Азия. А търговци от Китай, Багдад, Дамаск, Испания, Скандинавия са идвали на ежегодния всемирен (по тогавашните представи за света) панаир в Булгар. В града е имало много чуждестранни търговски представителства и улици.

Според някои източници, в определени епохи, град Булгар е бил по-голям и по-благоустроен от Париж и Киев.

През 1395 г. Градът е разрушен от емира Тимур, след което отново е възстановен. През 1431 г. обаче отново е разрушен. Този път от воевода на княз Василий ІІ - Фьодор Пьострий. От тогава той е престанал да играе роля на град-лидер, град-столица и град-търговско средище.

Днес землището на Булгар е крупен туристически център за цялото Поволжие. Тук е открит голям "Булгарски държавен историко-архитектурен музей и резерват", който има федерален статут и е включен в състава на световното наследство на ЮНЕСКО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Австрия отчуждава къщата на Хитлер 7| 6203 |14.01.2015 . Искаме си костите на цар Самуил! 8| 6661 |11.01.2015 . Воеводите почитат паметта на Мара Бунева 7| 5412 |10.01.2015 . Война за паметник между червени и гербери в Сливен 8| 4771 |08.01.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ