Реклама / Ads
0| 7280 |02.08.2016 МИНАЛО

Честваме 100 години от „Велик е нашият войник”

.
Сто години от написването на марша на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник”, който от 2001 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев е обявен за химн на Българската армия, се навършват днес.
 
Във връзка с годишнината на 4 август от 11 ч. в зала „Концертна” на ЦВК се организира специално тържество, съобщава Otbrana.com. Проявата е в рамките на програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев. Самото честване в четвъртък е под негов патронаж.  На него ще бъде обявена национална инициатива за изграждане в Казанлък на Паметник на Химна на Българската армия.

***

Най-известният и обичан български боен марш е написан край Охридското езеро през 1916г. от Михаил Шекерджиев по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. През войните Шекерджиев служи в 23-ти пех. Шипченски полк. Участва в боевете за Одрин, Чаталджа, Султантепе, а в Европейската война – Китка и целия път на полка до Струга. Когато полкът е на позиция край  Охридското езеро Шекерджиев се запознава с подпоручик Константин Георгиев и много харесва стихотворението му – за два дни написва музика към него и песента „Велик е нашия войник“ поема своя славен път. Въпреки, че има и друг марш на полка, песнета на Георгиев и Шекерджиев е по-известна.

Съвсем скоро маршът става много популярен в цялата войска, с ентусиазъм го запяват и гражданските хорове и той се превръща в една от най-любимите воински песни.

Константин Георгиев е роден на 27 май 1884г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905г. завършва ВНВУ. След производството си минава в запаса и заминава да учи Право в Русия. Не се дипломира, поради избухването на Първата световна война. През 1915г. е мобилизиран в 23-ти пех. Шипченски полк. Пряк участник в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик, съвременник на боевете при Батум, Дрин и Струга, той излива възторга си от скромния и несломим български войник в безсмъртното стихотворение. Демобилизиран е през 1918г. До 1924г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936г. работи като счетоводител и преводач в българските легации в Брюксел и Париж. След 1944г. не се завръща в България. Умира в чужбина през 1954г.

Михаил Шекерджиев е роден на 5 декември 1889г. в Габрово. Завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911г. Там изучава цигулка при Наумов и композиране при Добри Христов. Става учител в Държавния институт за слепи деца, където минава целия му живот. Умира през 1958г
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5143 |31.07.2016 Йордан Йовчев: След 10 години ще имаме силни състезатели . 0| 4542 |29.07.2016 Бисер Петков още 4 години управител на НОИ . 2| 6305 |28.07.2016 Лозан Панов иска главата на Владимира Янева, ВСС я понижи за 3 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads