Реклама / Ads
28| 9239 |03.03.2020 МИНАЛО

Честваме 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор

.
На Трети март преди 142 години е подписан Санстефанският мирен договор. Днес на този ден, ние българите, честваме нашия национален празник. И ако в многовековната хроника на войни между Руската и Османската империи, датата Трети март 1878 година е отбелязана само с акта на подписване на един предварителен договор, то неоспорим резултат от този акт е връщането на България на европейската карта.
 

Този ден е началото на съвременната българска история, започнала под Самарското знаме. Бойното знаме, което  остава в ръцете на   опълченците до края на сраженията, като символ на готовността на българите да мрат за чест и свобода.  Саможертвата на поколенията патриоти се увенчава със Свободата на България.  А дали Санстефанският мирен договор еднозначно е допринесъл за независимостта ни е въпрос върху, който може би още дълго ще се  спори, но никой не би отрекъл, че на Шипка, Шейново, Стара Загогора,  при Плевен и на още дестки бойни полета падат 250 хиляди войни. Това са войници и офицери  дошли от земите на Русия, Украйна, Беларус и Финландия, а редом с тях са и войните от Румъния, както и доброволци от Сърбия и Черна Гора. С благодарност и признателност днес си спомняме за тяхната саможертва.

 

Честит Трети март!!!

 

Румен Радев и Цвета Караянчева ще бъдат на Шипка, където беше отменено официалното честване на празника във връзка с опасения от влошаване на епидемиологичната обстановка заради коронавируса.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България, която ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод на Националния празник, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122-мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.

 

По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

Тържествената проверка /заря/ в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 часа на площад "Народно събрание". В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военните формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, и знаменен взвод със знамената светини - Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

 

На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия.


Командващ тържествената проверка /заря/ ще бъде бригаден генерал Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8003 |18.02.2020 Преди 147 години обесиха Дякона, помните ли го? . 0| 7120 |06.01.2020 164 години от рождението на Райна Княгиня . 14| 8825 |06.01.2020 Честваме 172-години от рождението на Христо Ботев . 0| 6768 |21.12.2019 Отбелязваме 18 години от трагедията пред столичната дискотека ”Индиго”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads