Реклама / Ads
3| 6755 |08.04.2013 МИНАЛО

Чили ексхумират останките на Пабло Неруда, разследват загадка около смъртта му

.
В Чили започна подготовката по ексхумацията на поета Пабло Неруда, който почина през 1973 година, съобщи Би Би Си. Нобеловият лауреат по литература почина на 69-годишна възраст - 12 дни след завземането на властта в страната от Аугусто Пиночет.
 

 

Гробът, в който Неруда е погребан до третата си съпруга Матилде Урутия, се намира в градината на къщата, която той притежаваше в Исла Негра в централната част на чилийското крайбрежие. След изваждането на ковчега на повърхността съдебни лекари и експерти от Чили и чужбина в присъствието на представители на Международния комитет на Червения кръст ще вземат проби от тленните останки на поета под надзора на съдия Марио Кароса.


"Дошли сме тук, за да се ексхумират тленните останки на поета, заяви съдията. Ще започнем с изваждането на ковчега на повърхността."

Тленните останки на Неруда ще бъдат транспортирани до столицата Сантяго, на 120 км от Исла Негра, за да бъдат изследвани. Не е изключено те да бъдат анализирани и в чужбина. Според директора на чилийската Служба по съдебна медицина Патрисио Бустос резултатите от експертизата ще са готови след около седмица.

През юни м.г. Кароса възобнови делото за странните обстоятелства около смъртта на поета и дипломат Неруда, който е Нобелов лауреат за литература за 1971 г. Според официалната версия Неруда е умрял от усложнения вследствие на заболяване от рак на простатата на 23 септември 1973 г., 12 дни след преврата срещу неговия приятел, социалистическия президент Салвадор Алиенде. Неотдавнашни свидетелски показания обаче поставиха под въпрос тази теза, изтъквайки, че може да е извършено убийство, поръчано от диктатурата, за да се избегне възможността Неруда да напусне страната и да стане виден опозиционер в изгнание.

 

През 2011 г. личният секретар и шофьор на Неруда Мануел Арая заяви, че неговият работодател, който бе хоспитализиран, е получил мистериозна инжекция, часове преди да си отиде от този свят.

Чилийската комунистическа партия, която също е убедена, че Неруда е бил убит, през декември м.г. сезира правосъдието, за да бъдат ексхумирани тленните останки на поета. "Ексхумацията ще позволи да се установи дали с помощта на новите технологии въпреки изминалия дълъг период от време и близостта на морето ще открием следи от вредни вещества, токсини, бактерии, заяви адвокатът на Чилийската компартия Едуардо Контрерас. Смятаме, че Неруда не е умрял от естествена смърт."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10474 |03.04.2013 Геолози потвърдиха: Христос е умрял в петък, 3 април 33 г. . 0| 9639 |01.04.2013 Най-забавните шеги за Първи април . 13| 15836 |13.03.2013 БЪЛГАРИЯ И РИМСКАТА ЦЪРКВА В ИСТОРИЯТА . 2| 7731 |12.03.2013 Когато Австрия стана германска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads