Реклама / Ads
1| 4880 |08.03.2021 МИНАЛО

Днес е Международният ден на жената - 8 март

.
Източник: БГНЕС
Осми март се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях.
 

Започва да се чества в началото на 20-ти в. в Северна Америка и Европа като ден за защита на правата на жените. На 28 февруари 1909 г., по предложение на Социалистическата партия на САЩ, е отбелязан Национален ден на жените в САЩ по повод на женската стачка от 1908 г. в Ню Йорк за по-добри условия на труд.


На Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910 г.), с участието на 100 жени от 17 страни, е прието решение да бъде установено отбелязването на международен ден на жената, за да се почете движението на жените за техните права. Тогава не е установен конкретен ден.

 

Като резултат на инициативата от Копенхаген за първи път Международният ден на жената е отбелязан на 19 март 1911 г. в Австрия, Германия, Дания и Швейцария, като в него се включват повече от 1 млн. души с искания за избирателни права на жените, както и за правото им на работа и професионално обучение.


От 1975 г., обявена от ООН за Международна година на жената, денят започва да се отбелязва на 8 март. Мотото на деня за 2021 г. е "Избери да предизвикваш".


За век правата на жените еволюират, но въпреки плановете за равнопоставеност на работното място, все още остават разликите в заплащането между половете. Правото на равнопоставеност на възнагражденията съществува в ЕС от 1957 г., но и днес жените получават средно 14 на сто по-малко от мъжете за едно и също място (в Естония разликата наближава 22 на сто) и в годината работят почти два месеца безплатно в сравнение с колегите си от другия пол.


През миналата седмица Европейската комисия представи предложение за нова директива, която да гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават еднакво заплащане за равен труд.

 

Проект предвижда фирмите с над 250 служители да разкриват данни за заплатите

Обявената цел е да се въведат мерки за прозрачност на заплащането, сред които: даване на информация за размера му на търсещите работа, право да се знаят нивата на възнагражденията на работниците, които извършват същата работа, както и изискване към големите компании да отчитат разликите в заплащането на половете.


Предвижда се фирмите в ЕС с над 250 служители да са длъжни да разкриват повече информация за заплатите, включително разликата между това какво получават мъже и жени за една и съща позиция, както и данни колко средно може да изкара един кандидат за обявено място още преди да се е явил на интервю за него.

 

Идеята е разликите в заплатите да се определят от обективни критерии, а не на базата на това дали позицията е заета от мъже или жени.

 

Честито на празнуващите!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8520 |01.04.2020 Актуално и днес: Когато Ла Скала отново отвори врати - войната свършва! . 0| 4410 |09.11.2018 Днес е Международният ден за борба с фашизма и антисемитизма . 1| 5452 |18.07.2018 Днес се навършват шест години от атентата в Сарафово . 4| 6751 |01.02.2018 Почитаме днес жертвите на комунизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads