Реклама / Ads
20| 6472 |05.09.2019 МИНАЛО

Достойни ли сме да сведем глава в деня на Съединението? Или само поглед в омерзеното си настояще

.
Днес отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Но достойни ли сме да сведем глави пред онези… „Лудите глави“, които имаха волята и куража да не подгънат крак пред диктата на Великите сили. Те носиха духа на национално-освободителното движение и въплатиха с делото си светлия идеал за единна България.
 

Първата крачка към осъществяване на националния идеал за единение на България е направена в нощта срещу 6 септември 1885 г. Тогава стотици въоръжени хора от Голямо Конаре - днешният град Съединение се отправят към Пловдив.

 

Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат. 

 

Извършено е  съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация.Така България осъществява част от националните си идеали.

 

Днес е велик ден от историята ни, но  тъжен за нас. Защото величието на “Лудите глави“ и техният пример ни кара гузно да сведем поглед в омерзеното си настояще.

 

Къде и как ще честваме празника?

 

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада "Специални сили" и Националната гвардейска част ще участват в тържествата, посветени на 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в цялата страна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

 

Тази вечер в Пловдив ще се проведе тържествената проверка (заря). Тя ще започне в 20.30 ч. на площад "Съединение" и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и 68-а бригада Специални сили.

В Стара Загора в 10.30 ч. военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора" .

В Ямбол в 10.30 ч. представителни подразделения от Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще участват в ритуала по издигането на националното знаме и в шествието до Паметника на загиналите за национално освобождение, където военнослужещите ще поднесат венци и цветя.

В Плевен в 11.00 ч. военнослужещи от Сухопътните войски ще отдадат военни почести пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война.

В Горна Оряховица в 11.00 ч. военнослужещи от военно формирование 22 790 от Сухопътните войски ще поднесат венци пред "Паметния знак на загиналите във войните".

 

В Шумен в 10.00 ч. представителни части от 29-и механизиран батальон от Сухопътните войски ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

В Русе в 11.00 ч. военнослужещи от военно формирование 32 420 на Сухопътните войски ще поднесат венци пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война. В същия час в градовете Враца и Сандански военнослужещи от Бригадно командване - Благоевград ще положат венци и цветя пред паметниците на загиналите във войните за национално обединение.

В Сливен в тържествата, посветени на 134-ата годишнина от Съединението на България ще се включат военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти. В 20.00 ч. те ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър в града.

 

В Чирпан военнослужещи от военно формирование 24 620 на Сухопътните войски ще участват в тържествения ритуал по издигане на националния флаг и ще поднесат венци пред паметника на Съединението.

В Хасково в 11.30 ч. военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода".

Във Варна в 9.30 ч. Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на Княз Александър I Батенберг. Военнослужещи от ВМС ще се включат в шествието до "Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 г." и в 10.00 ч. с военен ритуал ще отдадат почит към загиналите във войните за Съединението на България.

 

В Бургас в 10.30 ч. представителни части от Военноморските и Военновъздушните сили ще участват във военния ритуал за тържественото издигане на националното знаме на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Общината. В 11.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред "Паметника на 24-и Черноморски полк" в града.

В Неделино в 11.00 ч. военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в тържествена церемония по полагане на венци пред паметника "Света Неделя". Гвардейците ще участват и в тържествената церемония за отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на България във Видин от 11.00 ч. пред паметника на Скърбящия воин.

 

В София в 11.30 ч. военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11598 |09.05.2018 Да сведем глава пред жертвите на Втората световна война на 9 май! . 1| 9491 |13.02.2017 Проф. Овчаров откри лъвска глава от времето на Ахил и на Хектор . 13| 10090 |16.09.2014 Генерал Самандов сваля пагоните с вдигната глава . 12| 18907 |26.07.2014 На този ден хан Крум реже главата на Никифор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads