Реклама / Ads
0| 6945 |10.08.2007 МИНАЛО

Еликсирът от звезди

.
4 август 1693 г. е дататата, която традиционно се приема за рожден ден на най-изисканото питие в световен мащаб - шампанското на Дом Периньон.
 
  Ирина Калчева Бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон е считан за откривател на пенливото шампанско вино и поради тази причина най-известната марка шампанско е кръстена на него. Пиер Периньон е роден в градчето Сен Менеу в област Шампан, Франция, около 1638 г. На 19 години постъпва в Бенедиктинския орден и първоначално служи в абатство Сен Ван във Вердюн. По-късно се премества в абатство Отвилиер в град Еперне, където прекарва остатъка от живота си. По това време абатството процъфтява и удвоява площта на своите лозя. Откриването на шампанското става случайно. По времето на Дом Периньон повторната ферментация на бутилираното вино, която му дава характерните искрици, е голям проблем, който винопроизводителите считат за опасен и искат да отстранят. Причината е, че при отварянето на бутилката тапата се „изстрелва” от събралия се въглероден диоксид и има вероятност цялата бутилка да експлодира. Работейки с различни сортове грозде, Дом Периньон също търси начин да се справи с това затруднение. Той създава няколко правила на винопрозиводството, сред които например препоръката да се използва само Пино Ноар и да се избягват белите сортове, тъй като те по-лесно се поддават на повторна ферментация.dom-perignon.jpg Уникалното вино е кръстено на областта Шампан, в която се намира родното място на Дом Периньон. През XVII век вината, произвеждани в този район, били консумирани само при тържествени поводи в цяла Европа. Легендата разказва, че репликата, която монахът произнесъл, когато опитал искрящото вино, била: „Елате бързо! Аз пия звездите!”. Всъщност въпросът дали той е открил шампанското е спорен и няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Единственият сигурен исторически факт е, че той неуморно и със значителен успех работи върху подобряване качеството на вината, селектирани в абатство Отвилиер. За по-достоверна се счита версията, че искрящото вино започнало да се произвежда във Франция в края на ХVII век по методика, внесена от Русия, като проблемът с „избухването” на бутилките бил решен с внасянето на по-здрави бутилки от Англия. Човекът, който обявава Периньон за „баща” на пенливото вино и създава легендата, е Дом Грусар, който пише за това през 1821 г. Според него, Дом Периньон е пионер и в друго – при бутилирането на своите вина той за първи път използва коркови тапи и телени пръстени, които да издържат на напрежението, породено от повторната ферментация. Друго преувеличено твърдение е, че Пиер Периньон можел по едно-единствено гроздово зърно да познае от кои лозя идва то, което довело до погрешното схващане, че е бил сляп. Всички тези истории за „раждането” на шампанското и неговия „баща” Дом Грусар създава с цел да повиши реномето на абатството си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 23035 |07.08.2007 „Убийците Барби и Кен” . 2| 6601 |02.08.2007 Доблестно въстание срещу цяла империя . 5| 8366 |02.08.2007 Убиецът от „Мълчанието на агнетата” и „Американски психар” . 1| 6927 |29.07.2007 Пътеводител за ада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads