Реклама / Ads
12| 11685 |05.01.2015 МИНАЛО

Емблематичните соц лакомства

.
Сладолед „Ескимо“ и „Снежанка“ на грамаж Няма човек, белязан дори и бегло от червената диктатура, който да не плаче от умиление, когато си спомни едно нещо, което правеше живота през лятото наистина смислен, кебапчетата една идея по-топли, а бирата малко по-студена.
 
Соц.сладоледът

Той докарваше до екстаз стотици хиляди малки и големи другари, другарки и другарчета, които го консумираха с килограми и без да се свенят. Срещу няколко жълти стотинки вие получавахте поне 100 грама ледено удоволствие – във фунийка, върху която се мажеше с лопатка, или така обичаният „Ескимо“ на клечка: първо в бяла опакова, а после с изрисуван върху нея ескимос – игра с името му. При повече късмет можеше да се намери и шоколадова заливка, която се втвърдява веднага.

 

Бонбони „Лакта“

Малко са удоволствията в живота, които могат да се сравнят с емоцията, която един истински соцчовек изпитва, щом лапне и започне да дъвче карамелов бонбон „Лакта“.

Вкусът не се забравя никога, а кефът, с който изтъргваш залепналата кафява субстанция от зъбите си, е несравним. Бонбоните „Лакта“ си остават един от най-масовите и обични соц.сладкиши. В наше време се появиха множество модерни вариации, но някак си не е същото…

 

Шоколад „Кума Лиса“

Абсолютна и недостижима класика. Толкова недостижима, че един световен гига-консорциум за производство на шоколад, който има филиал и у нас, реши да я възроди, след като не намери достоен заместител. Шоколадът „Кума Лиса“ заема централно място в сърцата на цялото социалистическо и постсоциалистическо българско общество, а изобразената на опаковката лисица е популярна почти колкото Лили Иванова (която отрича, но сто процента тайничко си хапва).

 

Дъвки „Идеал“

Бас държим, че всеки от вас като малък е имал своята уникална колекция картинки от дъвките Идеал, Турбо и Love is. Обзалагаме се още, че години след като изчезнаха от родния пазар, сърце не ви е дало да я изхвърлите. Старите дъвки нямаха равни.

Всички ги обичахме, дори и когато се превръщаха на камък в устите ни и ни вадиха пломбите.

 

100% соц.пасти и торти

Случи ли се да посетите някое китно селце, закътано дълбоко в пазвата на родината, при повечко късмет, може като нищо да се натъкнете на тях и в наши дни.

Социалистическите пасти. Гордостта на (на)родните сладкарници. Колкото по-сладки, толкова по добре. Маслото от крема задължително оставаше по езика и зъбите, а нивата на сладост на гарнировъчните зайчета и розички като нищо можеха да ви докарат инфаркт, инсулт или в най-добрия случай вкусов шок. Тежки, тежки, но ги имаше в изобилие и без пари. Вървяха отлично в комбинация с боза или лимонада.


Желирани бонбони „Лимони“ (резaни)

Не може да не ги помните и не може да не сте ги яли. Наредени в два реда в продълговата кутия: един ред лимони и един ред портокали. Това захарно соц. чудо си остава най-доброто постижение на желираната индустрия. Поръсени със захар и обилно подправени с лимонтузу, те могат да ви докарат до амок. Джелибон пасти да яде, както имаше един израз…

 

(https://socbg.com)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7317 |04.01.2015 137 г. от влизането на Гурко в София . 1| 7383 |02.01.2015 Априловската гимназия отбелязва годишнина от създаването си . 0| 5712 |01.01.2015 1 януари в българската история . 3| 8037 |31.12.2014 Дълга суша е убила маите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads