Реклама / Ads
0| 4564 |22.03.2017 МИНАЛО

Ето какво си спомнят българи от атентатите в Белгия

.
Белгия почита днес паметта на жертвите на терористичните нападения в Брюксел, точно преди една година. Възпоменанията започнаха с церемония на летище ”Завентем”, в присъствието на краля и кралицата на Белгия, членове на правителството и близки на жертвите.
 
Втора церемония се състоя на метростанция "Маалбек", където експлозия погуби други 16 души. По-късно в сърцето на европейските институции в Брюксел ще бъде открит мемориал на жертвите на нападенията.

Сред оцелелите в Брюксел са и двама българи.

 

На 22 март Мина, която живее в белгийската столица, излиза с кола от вкъщи. Пуска си радио и разбира, че нещо се случило на летище „Завентем”. После паркира и както всяка сутрин се прекачва на метро за няколко спирки.

 

„Усещането за физическа заплаха беше толкова силно, че просто не можех да остана повече в метрото, бях сигурна, че нещо ще случи. Слязох 2-3 спирки преди спирката, на която обикновено слизам. Продължих пеша”, разказва Мина пред bTV.

 

Алеко живее до сградата на Европейската комисия, съвсем близо до спирка „Маалбек”. Докато пие кафе, разбира, че на летището е имало атентат. Малко след 9 ч., когато се готви да тръгне за работа, получава съобщение от приятелка за експлозия в „Маалбек”.

 

Година по-късно Алеко смята, че атентатите в Брюксел много са променили жителите на белгийската столица.

 

„Забравата за мен не е решение. Напротив трябва да говорим много повече и трябва да търсим пътя един към друг”, казва Мина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3936 |20.03.2017 Близките на жертвите от Хитрино завеждат искове за 10 млн. лв. . 1| 3810 |16.03.2017 Белгия: Ердоган да се сдържа с изказванията . 5| 3878 |03.03.2017 Папата, САЩ, Русия, Палестина, Пакистан и Белгия ни поздравиха за 3 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads