Понеделник, 19 Ноември 2018, 19:58
Frognews
0| 4607 |31.03.2017

Фрогоко: Лъжа е, че в Копривщица няма промишлени обособени зони

.
Опасността за промяна на статута на Копривщица е ,когато ОУП се внесе за одобрение във МРРБ с решението на общински съвет №166. Ако МРРБ поиска консулвативен съвет и това няма съществено значение. Ако министърът одобри новото предложение на Общинските съветници на Копривщица, той е изгубен завинаги. Той може да приеме мнението на консултативния съвет, но не е длъжен да го изпълни.
Няма законови рамки, които да спрат това решение,  освен неговата отмяна, но не вярвам.  Лъжа е , че това е първият градоустрйствен план. Лъжа е ,че няма промишлени обособени зони. Никой не представи на вниманието на гражданите екологичната оценка, която придружава задължително ОУП.

На  17 март  в Копривщица е проведено извънредно заседание на Общински съвет. Една от точките е за промяна на статута на Копривщица като исторически и архитектурен резерват. Предложението е внесено от съветник Петър Вълов. На извънредната сесия са разгледани и  инвестиционни намерения на местния бизнесмен Радослав Йовков. Спорното решение за промяна на статута на града е взето с гласовете на 7 от 11 съветници. Протокол от заседанието не е качен на сайта на община Копривщица и не може да се види кой за какво е гласувал.

В Копривщица, както и в околните общини се приемат нови общи устройствени планове. Експертите, изготвили Общия устройствен план на Копривщица, очакват той да бъде подкрепен и изпратен за финално одобрение от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Експертите обясняват, че при изготвянето на проекта са се водили от Закона за културното наследство. Техният план за развитие на Копривщица отговаря напълно на действащите закони и статута на града. Планът обаче не е приет, защото среща непреодолима опозиция в лицето на местния бизнесмен Радослав Йовков. Йовков се представя като най-тежко ощетения от случващото се и е категоричен, че новия устройствен план в този му вид няма да бъде приет, а измененията в плана не удовлетворяват инвестиционните му намерения.

Седмица преди заседанието на ОбС-Копривщица, съветник Петър Вълов, който е и  председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство, прави предложението навсякъде в документите думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректен начин да бъдат заместени". Заедно с това съветник Вълов предлага да се разширят възможностите за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Припомняме, че Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

Опасността за промяна на статута на Копривщица  е ,когато ОУП се внесе за одобрение във МРРБ с решението на общински съвет №166. Ако МРРБ поиска консулвативен съвет и това няма съществено значение. Ако министърът одобри новото предложение на Общинските съветници  на Копривщица, той е изгубен завинаги. Той може да приеме мнението на консултативния съвет, но не е длъжен да го изпълни. Няма законови рамки, които да спрат това решение,  освен неговата отмяна, но не вярвам. Лъжа е , че това е първият градоустрйствен план. Лъжа е ,че няма промишлени обособени зони. Никой не представи на вниманието на гражданите екологичната оценка, която придружава задължително ОУП.

Елена Чумпова

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 140 г българска артилерия ! Време за празник или помен ? 1| 2404 |19.11.2018 . 25 години от историческия гол на Емо Костадинов 0| 2595 |17.11.2018 . Световните лидери честват 100 години от края на Първата световна война 0| 3123 |10.11.2018 . 29 години от началото на Прехода 3| 3345 |10.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах