Реклама / Ads
Frognews
0| 4886 |31.03.2017

Фрогоко: Лъжа е, че в Копривщица няма промишлени обособени зони

.
Опасността за промяна на статута на Копривщица е ,когато ОУП се внесе за одобрение във МРРБ с решението на общински съвет №166. Ако МРРБ поиска консулвативен съвет и това няма съществено значение. Ако министърът одобри новото предложение на Общинските съветници на Копривщица, той е изгубен завинаги. Той може да приеме мнението на консултативния съвет, но не е длъжен да го изпълни.
Няма законови рамки, които да спрат това решение,  освен неговата отмяна, но не вярвам.  Лъжа е , че това е първият градоустрйствен план. Лъжа е ,че няма промишлени обособени зони. Никой не представи на вниманието на гражданите екологичната оценка, която придружава задължително ОУП.

На  17 март  в Копривщица е проведено извънредно заседание на Общински съвет. Една от точките е за промяна на статута на Копривщица като исторически и архитектурен резерват. Предложението е внесено от съветник Петър Вълов. На извънредната сесия са разгледани и  инвестиционни намерения на местния бизнесмен Радослав Йовков. Спорното решение за промяна на статута на града е взето с гласовете на 7 от 11 съветници. Протокол от заседанието не е качен на сайта на община Копривщица и не може да се види кой за какво е гласувал.

В Копривщица, както и в околните общини се приемат нови общи устройствени планове. Експертите, изготвили Общия устройствен план на Копривщица, очакват той да бъде подкрепен и изпратен за финално одобрение от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Експертите обясняват, че при изготвянето на проекта са се водили от Закона за културното наследство. Техният план за развитие на Копривщица отговаря напълно на действащите закони и статута на града. Планът обаче не е приет, защото среща непреодолима опозиция в лицето на местния бизнесмен Радослав Йовков. Йовков се представя като най-тежко ощетения от случващото се и е категоричен, че новия устройствен план в този му вид няма да бъде приет, а измененията в плана не удовлетворяват инвестиционните му намерения.

Седмица преди заседанието на ОбС-Копривщица, съветник Петър Вълов, който е и  председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство, прави предложението навсякъде в документите думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректен начин да бъдат заместени". Заедно с това съветник Вълов предлага да се разширят възможностите за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Припомняме, че Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

Опасността за промяна на статута на Копривщица  е ,когато ОУП се внесе за одобрение във МРРБ с решението на общински съвет №166. Ако МРРБ поиска консулвативен съвет и това няма съществено значение. Ако министърът одобри новото предложение на Общинските съветници  на Копривщица, той е изгубен завинаги. Той може да приеме мнението на консултативния съвет, но не е длъжен да го изпълни. Няма законови рамки, които да спрат това решение,  освен неговата отмяна, но не вярвам. Лъжа е , че това е първият градоустрйствен план. Лъжа е ,че няма промишлени обособени зони. Никой не представи на вниманието на гражданите екологичната оценка, която придружава задължително ОУП.

Елена Чумпова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Спомени на ”Човека-протокол”: Рокфелер искаше да вземе Т. Живков на служба, щом го махнат 24| 13443 |10.11.2019 . 30 години от преврата и оставката на Тодор Живков 5| 5059 |10.11.2019 . Германия отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стена 1| 3640 |09.11.2019 . Потомци на героите от „Дръзки” честваха 107-та годишнина от първата българска морска победа 0| 3702 |08.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ