Реклама / Ads
29| 13145 |28.06.2011 МИНАЛО

Гардовете в НСО били 70, станали 1200!

.
Георги Първанов задмина родителя си по партийна линия Георги Димитров - харчи милиони за лимузини и пазачи Слагат бомбе на ген. Димитър Димитров, шеф на Националната служба за охрана, а цялото НСО се реформира.
 
 Това е първата констатация, направена от специалната експертна група, която от известно време в пълна секретност умува по създаването на закон за НСО. Физкултурникът Димитров трябвало да си тръгне веднага след сбогуването на Георги Първанов с президентския стол, а личният състав на службата да бъде орязан поне наполовина, категорични били спецовете. В момента на щат се водели над 1200 офицери и сержанти, плюс неизвестен брой цивилни, които отговаряли за бог знае какво из имотите и резиденциите на НСО.

В края на 40-те години на миналия век, когато премиер е „вождът и учителят на българския народ” Георги Димитров, офицерите и сержантите в службата били 70. Моделът на охрана бил под индиго същият като съветския. Както пазели Сталин и Кремъл, така вардели и Димитров и Васил Коларов от „народната любов”, но се справяли с няколко коли и телохранители за политбюро, главния прокурор, председателя на Народното събрание, премиера и председателя на Върховния съд. В момента в режим на охрана били десетки високопоставени чиновници, но изпълнителната власт не можела да се намеси, защото единствен Първанов имал власт над НСО.

Парадокс е също, че бюджетът на държавните гардове бил по-висок от този на Националната разузнавателна служба, което е абсурдно и разсмивало партньорите ни в НАТО и ЕС. Поемайки поста министър-председател, Бойко Борисов заяви, че НСО се нуждае от реформа и коренни промени, защото вече двайсет години съществува без закон, но че няма да предложи проект преди Първанов да си отиде от „Дондуков” 2, за да не бъде обвинен, че го прави заради него. Именно по време на двата мандата на Първанов обаче службата си навлече обществено недоверие и неприязън. Първо офицерът от НСО Николай Марков разкри скандални неща за ръководството и обяви, че негови колеги събират нерегламентирано информация за охраняваните лица, която се предоставя на Първанов под формата на доклади. Скандалът бе потушен, а Марков изритан от службата. Зачестиха обаче пътните инциденти с коли на НСО, като всеки път за виновни бяха набеждавани гражданите.

Традиция

Отново гаф с охраната на президенството
Кола на НСО едва не сгази жена на пешеходна пътека в столицата в понеделник. Летящата като стрела лимузина, обслужваща президентството, не успяла да спре и се врязала в кола пред нея. Екшънът се разиграл на кръстовището на ул. “Г. С. Раковски” и “Иван Вазов”. Саабът спрял заради жена на пешеходна пътека тип „зебра”, но бил връхлетян от черно БМВ. „Не драматизирайте”, хладно пресякъл опитите на изплашената жена и на очевидци да му потърсят сметка за арогантното каране служителят на НСО.

Миналата година е имало 31 инцидента с коли на НСО. Седем от тях са по вина на шофьорите от националната служба.
Точно преди месец - на 20 май, стана катастрофа с кола на НСО в Кърджали по време на визита на президента Георги Първанов. Тогава шефът на службата ген. Димитър Димитров призна, че неговият подчинен е отнел предимство.

Памет

Последният скромен вожд
Когато се връща в България от Москва през есента на 1946 г., Георги Димитров довежда и трима съветски полковници от екипа, който пази Сталин и Берия. Те създават нов тип охрана по съветски модел. Били са първоначално 40-50 човека, но след година са вече 70.

Шефът на охраната на Георги Димитров – Петър Игнатов, пише в спомените си: „Димитров нито веднъж не пожела някаква вещ, нито един път не издаде заповед да му се осигури такава и такава квартира, да се сложат такива и такива килими. Само че този вид хора останаха много малко, а сред управляващите ни, сигурно не се намират такива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 20906 |17.06.2011 Годежът на цар Фердинанд – европейска интрига . 16| 28812 |10.06.2011 Борис Христов пердашил Мария Калас на сцената . 10| 18494 |13.05.2011 Атентатът срещу папа Йоан Павел ІІ 30 години по-късно . 137| 91455 |02.05.2011 В Батак българи са клали българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads