Реклама / Ads
32| 9806 |21.08.2013 МИНАЛО

Гърция си иска църковни реликви от България; да си върнат костите на Самуил!

.
цар Самуил
Българската армия беше окупаторска, а тази държава сега трябва да върне църковните реликви, откраднати по време на двете световни войни от манастирите "Свети Йоан Предтеча" от Серес и "Света Богородица - Косиница" от Драмско.
 

Това пише дословно в статия на гръцкия в. "Катимерини", която охотно беше публикувана миналата седмица и цитиранаи  от македонския в. "Дневник".
 

Скопският вестник допълва писанието на "Катимерини" с информация, че по-голямата част от тези ценни артефакти се съхранявали в Националния исторически музей, "чийто ръководител е известният български историк Божидар Димитров, известен в Македония с отричането на македонската нация и идентичност", напомня 24 часа. Авторът в "Дневник" обаче не може да си обясни защо това не пречи на добросъседските отношения между България и Гърция, като в същото време "София реагира жестоко", когато някой в днешната Република Македония я окачестви като окупатор.

Редакционно:
Припомняме, че в същото време в Гърция, в Солунския университет, се намират костите на цар Самуил, един от най-великите българи в нашата и в европейската история (997-1014 г.). Известно е, че на 6 октомври през следващата 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта му. "Предстоящата емблематична годишнина не бива да ни завари неподготвени като държава, гражданско общество и обществена мисъл. Напротив, тя може да се превърне в повод за равносметка, за градивен поглед не толкова в миналото, колкото в бъдещето", призова във Фрогнюз проф. Пламен Павлов от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". "Костите на цар Самуил да намерят покой според каноните на християнската вяра и собствената ни традиция за увековечаване на националните герои. Такава инициатива може (и трябва!) да се осъществи под патронажа на президента на Република България. Тя би следвало да включва различни дейности на компетентните институции на България и Гърция, най-вече на министерствата на културата и на образованието и науката", смята професорът.

Вероятно наистина вече е дошло времето за културен диалог и цивилизационна размяна на скъпи и за двете страни реликви. Външните министерства на двете страни имат редкия шанс да дадат пример за това, че на Балканите може да се действа по европейски и във взаимен интерес! Сега е моментът!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12064 |19.08.2013 Кога Призрен бе у калдърма, Париз бе у блато . 1| 6757 |17.08.2013 ЦРУ призна за свръхсекретната Зона 51 за НЛО . 41| 69988 |15.08.2013 Геноцидът на българите в Западна Тракия - 1913 г. . 4| 9763 |13.08.2013 ГУЛАГ, по-ужасен и от ада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads