Реклама / Ads
7| 12888 |14.12.2015 МИНАЛО

Героят на соцтруда Игнат Раденков: Всички злини идват от Доган, Бойко и Първанов

.
Игнат Раденков
Роден е през 1938 г. в с. Свидня, Софийско. Става Герой на социалистическия труд през 1983 г. за високи резултати и новости в строителството. Неговата бригада вдига повечето къщи в Стражица след голямото земетресение, строи хотели в курортите „Златни пясъци”, „Дружба” и др. Построил е цял град с над 5000 апартамента, както и хотел “Черно море” в морската столица.
 
Днес Игнат Раденков оглавява Обединеното гражданско сдружение – Варна.

- Вие сте един от най-големите български строители за всички времена, герой на социалистическия труд. Има ли герои в днешно време?

- Всяко време си има своите герои. Зад моето геройство стоят 5 хиляди апартамента само във Варна, хотел “Черно море”, в курорта “Дружба” водих най-голямата бригада. Днешните герои са Маджо, Маргините, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Георги Първанов... Те са в основата на всички злини, които се струпаха на българина. Доган го каза: аз управлявам, аз определям порциите. Сега Първанов едва ли не иска да се представи за новия спасител на нацията, а той стана причина да използват партията като инструмент за лични корпоративни интереси. Бойко Борисов е един несполучлив проект, който е само продължение на това, което става. Иван Костов нанесе много вреди и разби дясното пространство, за да няма двуполюсен модел, следователно и контрол, а сега това прави Първанов. Тези хора все още определят съдбата на цял народ.

- Според вас кое е ляво и кое дясно в България?

- Няма ляво и дясно. Има шепа престъпни безродници срещу ограбения и унижен народ, който вече се превръща в население. Има мафия, която се корени в народното събрание, правителството, прокуратурата, съда и всички останали институции. Това, че имало 400 партии, е само камуфлаж за заблуда на обществото.

- Защо днес българите се оказват най-бедните, най-болните и най-нещастните хора в Европа? България никога не е била толкова зле.

- Като човек, който е построил толкова много, ми е трудно да гледам как всичко се руши. Новите ни господари ги интересува единствено да се следва тяхната политика. Господата решиха да превърнат политическата си власт в икономическа по най-брутален начин. Съсипаха предприятията, за да ги вземат на безценица. Всичко беше разпределено. За разлика от Чехия, Полша, Унгария тук го удариха само на грабеж и бандитизъм. Създадоха групировките, създадоха Илия Павлов, който държеше в шведския хотел репресивната група на Бацата да пали, гърми и разчиства, после същите хора го убиха. Този преход беше умишлено дирижиран - едни се занимаваха с групировките, други с банките и т.н. После изтърваха положението и взеха да премахват неудобните. Въпреки НАТО и Европейския съюз обезкървяването на икономиката и грабежът продължиха, изнесоха капиталите, съсипаха държавата.

- Смятате ли, че и у нас ще се стигне до масово събаряне на хотели, както стана в Испания? Черноморието ни е смляно и бетонирано.

- По пътя от Варна за Бургас, на километри навътре в нивите, са вдигнати цели селища. Сега са необитаеми. Заграбените пари лесно се харчат. Ако мутрата ги беше спечелил с труд, никога не би постъпил така. Във Варна най-големият мол седма година не е пуснат, други се събарят. В тях не е вложен нито лев чужд капитал. Всеки външен инвеститор първо ще провери и после ще строи. Това са пари на нашите бандити, които никога не са работили и не знаят какво е бизнес.

- Като строител как оценявате качеството на новите магистрали?

- Как е възможно да затворят за ремонт едното платно на току-що пусната магистрала? Един километър по виадуктите през Витиня, високи по 125 метра, е равен на 20-25 км в равнината, а те отдавна са построени. Нямаме никакво друго значимо държавно строителство. За 26 години във Варна има не повече от 2 %  обществено строителство, всичко друго само се поддържа.

- Твърдите, че много пари са откраднати при ремонта на Двореца на спорта и културата във Варна.

- От 20 години нашето гражданско сдружение се занимава с корупцията. В групата ни има архитекти, техници, все хора, които разбират от строителство. Толкова е брутална корупцията, че твърдя: на всеки вложен лев се крадат два. Поставихме си за цел да проследим целия процес, имаме представа за точната цена и количествата на материалите. Поискахме от общината да ни предостави протоколите, за да видим какво струва на данъкоплатците ремонтът на Двореца и как са усвоени парите. Един лев не можеш да похарчиш без протокол за извършените работи. Сборът на протоколите трябва да даде цялата сума. Отказаха, а по закон общината е длъжна да ни предостави исканата информация. Направихме постъпки до омбудсмана Мая Манолова, изпратихме й 7-8 постановления на Върховния съд, в които подчертаваме, че община Варна многократно е отказвала такава информация. Това вече не е корупция, а грабеж.

- Какво показват наблюденията ви върху местните избори?

- Няма избори, няма демокрация, няма идеи, няма партии - има грабеж. Няма защо да се заблуждаваме, дават милион от откраднатите пари, за да спечелят пет. За кмета на Варна са гласували 25-27 процента. Това са онези, които са на държавна работа и техните фамилии, хората, които работят в подставените им фирми и на които се казва: ако не гласувате, оставате на улицата. Третата голяма група са циганите, от тях гласуват 90 процента, а от българите - 23.

- Не е ли парадоксално, че българинът е готов да умре от глад, от болести, от отчаяние, но не е готов да умре в борба срещу същите тези злини?

- Разчитам на малко останалата будна част да поведе. Посветих живота си да обединя млади хора и да тръгнем. Сега искаме да направим обществено достояние злоупотребите с ремонта на Двореца на спорта и културата. Медиите заблуждават обществото, 90 на сто от тях са купени и мълчат. Най-големият социален проблем, който убива икономиката и хиляди човешки съдби, е че 90 на сто от обществените поръчки са манипулирани. Печелят ги чрез техни подставени фирми. Вдигат стойността на обекта неправомерно 3-4 пъти. Тези феодали са само диспечери - вземат парите, имат подставена фирма-бушон, дават обекта на подизпълнителите, след което ги принуждават да работят почти на загуба. Доказали сме чрез разследване: обектът е за 6.5 милиона, феодалът слага в джоба си 3 милиона, другите 3.5 са за материали, транспорт, заплати, данъци. Ремонт струва 800 хиляди лева, подизпълнителят взема само 160 хиляди, останалите се открадват. Масово се убива средният и малкият бизнес. Усвоявали сме милиарди от европейските фондове! Усвояваме, после присвояваме. Ще пишем до комисията по национална сигурност. Писали сме до Бойко Борисов - никакъв отговор. Чрез обществените поръчки се присвояват 50-80 на сто от общинските бюджети и от държавната хазна, но най-вече от европейските фондове. За да не плащат 10-те процента данък, започват изкуствено да завишават разходите си. И никой не ги пита, имате ли работна ръка и техника. Никой не смее да повдигне този въпрос, да излезе срещу тези явления.    

- Как мислите, има ли край търпението на българина?

- Всяко нещо има край. Търпението на българина се подценява. Изгонихме с камъни Кирил Йорданов като варненски кмет. Той най-нагло се опита да кандидатства отново, но народът му показа, че няма шанс, дори един съветник не можа да вкара. Следващата стъпка е затворът, защото толкова големи са злоупотребите, че ако има правосъдие, той пръв трябва да влезе зад решетките. Излязоха ли десетки хиляди хора по улиците? Бойко подаде ли оставка? Това не бива да се подценява, защото следващия път нещата ще бъдат непредсказуеми. Народът ескалиращо обеднява, първи сме по смъртност и по ниска раждаемост, 1600-1700 човека годишно слагат край на живота си. Този път процесът ще бъде неуправляем. Този самовлюбен човек Бойко Борисов, тази посредственост, която ни управлява, ще доведат до ескалация на общественото напрежение. Ние все повече затъваме в дългове, а те си играят на политика. Сигурен съм, че съвсем скоро народът ще се осъзнае, ще се яви нова формация, нови лидери и нещата ще се обърнат.

"Златна възраст"

                  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7500 |13.12.2015 Вижте жената от локума . 0| 5737 |12.12.2015 Преди 215 г. Вашингтон става столица . 0| 5994 |11.12.2015 Най-откачените коледни традиции по света . 1| 4801 |10.12.2015 Гечев: Героичното минало на Плевен ни задължава да създадем по-добър за живот за нас и внуците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads